Počinje trilogija
3

Široki i Željezničar igraju prvi meč četvrtfinala Kupa BiH

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Trilogija mečeva između Širokog Brijega i Željezničara počinje danas u 17:00 sati na stadionu Pecara gdje će ova dva kluba odigrati svoj prvi meč u četvrtfinalu Kupa Bosne i Hercegovine.

Nakon ovog meča, za vikend slijedi novi okršaj ova dva kluba, ali u Premijer ligi BiH, a onda će uslijediti i treći vezani okršaj Širokog i Želje u uzvratu četvrtfinala Kupa BiH naredne sedmice.

Plasman u polufinale Kupa BiH jučer su ostvarili Krupa, Sloboda i Zvijezda 09, a posljednjeg polufinalistu donijet će okršaji dviju prvoplasiranih ekipa Premijer lige.

Sudari Širokog i Željezničara mogu se nazvati i finalom prije finala te će pobjednik sigurno biti favorit za osvajanje ovog takmičenja, a titulu brani upravo Široki Brijeg.

Oba tima u meč ulaze u sjajnom raspoloženju. Široki je u posljednjih 10 takmičarskih utakmica upisao čak devet pobjeda i jedan remi, dok je Željezničar u posljednjih sedam takmičarskih mečeva upisao šest pobjeda i jedan remi.

U tim sjajnim nizovima ovi timovi su ostvarili nekoliko velikih pobjeda, a posebno se izdvaja pobjeda Širokog protiv Zrinjskog, kao i pobjeda Željezničara protiv Sarajeva.

Najveća razlika među timovima, nevezano za kvalitet igračkog kadra, jeste ta što je Široki imao dva dana više odmora pošto je svoj ligaški meč u gostima protiv ekipe Mladost Doboj-Kakanj (0:0) igrao u subotu, dok je Željezničar derbi protiv Sarajeva (2:1) odigrao u ponedjeljak.

Što se tiče zdravstvenog stanja igrača i suspenzija, iz oba tabora su poručili da su svi igrači na raspolaganju izuzev krilnog napadača Širokog Dejana Čabraje koji je prije desetak dana doživio tešku povredu prednjih križnih ligamenata koljena zbog koje će odsustvovati najmanje pola godine.

Utakmica se igra danas od 17:00 sati na stadionu Pecara, a uzvrat je zakazan za 6. decembar.

Pošto je Bosna i Hercegovina, nažalost, i u 2017. godini država u kojoj ovakve najave ne mogu sadržavati samo sport kao sport, podsjetit ćemo da je policija Zapadnohercegovačkog kantona donijela odluku da zabrani organizovani dolazak navijača FK Željezničar na današnju utakmicu.

Odluka je, kako saznajemo, donesena kako bi se spriječili eventualni problemi uzrokovani jučerašnjim dešavanjima u haškom sudu koji je pravomoćno osudio čelnike tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora.

Ostaje nada da ćemo barem nakon utakmice pričati isključivo o sportu, o fudbalu. I pobjedniku.