Nogomet
10

Široki Brijeg startao trijumfom, remi Slavije i Veleža

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Fudbaleri Širokog Brijega trijumfom su započeli novu sezonu Premijer lige BiH.

Tim Davora Mladine u prvom je kolu kao gost porazio Travnik rezultatom 2:1. U drugom susretu igranom danas Slavija i Velež su podijelili bodove rezultatom 1:1.

Slavija - Velež 1:1

Tokom prvih 45 minuta Slavija je bila bolji protivnik, ali domaći tim u nekoliko povoljnih situacija nije uspio postići pogodak. Prvu je propustio veteran Darko Spalević koji je u 28. minuti šutirao pored gola. Tri minute kasnije Semir Đip pogodio je prečku Veležovog gola, da bi veliku priliku deset minuta prije odlaska na odmor propustio i Spalević. Isti igrač promašajem je otvorio drugo poluvrijeme.

Prvu prijetnju Veleža zabilježili smo u desetoj minuti nastavka kada je nakon odlične solo akcije Demić šutirao pored gola. Bio je to nagovještaj onoga što je uslijedilo sedam minuta kasnije kada je raspoloženi Dejan Janković matirao Lučića za slavlje Veležovih navijača. Rezervista Mirza Ćemalović u finišu je propustio kolosalnu priliku za povećanje vodstva, da bi nešto kasnije uslijedila kazna i izjednačujući pogodak Damira Rovčanina za konačnih 1:1.

Velež je inače cijelim tokom meča imao veliku podršku svojih navijača koji su danas bili istinski dvanaesti igrač kluba iz Mostara.

Travnik - Široki Brijeg 1:2

Široki Brijeg je u ranoj fazi utakmice riješio pitanje pobjednika u Travniku protiv slabašnog domaćina pred kojim je bez sumnje teška sezona. U devetoj minuti utakmice Wagner Santos Lago postigao je pogodak za 0:1 i tako najavio još jednu uspješnu sezonu, iako će uskoro zagaziti u petu deceniju života. Pet minuta kasnije mladi Luka Menalo postigao je pogodak za 0:2.

U finišu prvog poluvremena nadomak pogotku bili su Kožulj kod gostiju, odnosno Smajić kod domaćina. Mogli su gosti sredinom drugog dijela zapečatiti sudbinu Travnika, ali se mreža Vezira ipak nije zatresla. U samom finišu meča uslijedila je ofanziva Travnika koji je uspio postići počasni pogodak, a strijelac je bio Irhan Smajić.

Rezultati:

Slavija - Velež 1:1 Travnik - Široki Brijeg 1:2