Nogomet
10

Sir Alex Ferguson: Moyes nije bio prva opcija, a Giggs je mogao biti moj pomoćnik

Klix.ba
Alex Ferguson (Foto: EPA)
Alex Ferguson (Foto: EPA)
Naredne nedjelje BBC će emitirati dokumentarac o Sir Alex Fergusonu, u kojem legendarni trener govori o pojedinim detaljima njegove karijere.

Neki dijelovi dokumentarca već su poznati javnosti, a govore o tome kako je izabran nasljednik Sir Alexa Fergusona. Zamijenio ga je David Moyes iako nije bio ni blizu prve opcije.

"Uzeli smo pravog čovjeka. Ne mislim da smo napravili grešku. Nažalost, stvari nisu najbolje funkcionirale za Davida", smatra Ferguson koji je na klupi Manchester Uniteda proveo 26 godina.

Kada je donio odluku da će se oprostiti, Ferguson je obavijestio Davida Gilla, izvršnog direktora Manchester Uniteda. U opcijama za novog trenera bilo je mnogo imena, ali većina njih nisu bili dostupni.

"Mourinho se vraćao nazad u Chelsea, Ancelotti je odlazio u Real Madrid, Klopp je imao ugovor sa Dortmundom, a Van Gaal je čekao Svjetsko prvenstvo sa Holandijom. Guardioli sam rekao da me nazove i kaže šta namjerava učiniti, ali me nije nazvao i otišao je u Bayern", kazao je Ferguson.

Legendarni trener je kazao da bi na mjesto asistenta angažirao Ryana Giggsa da se Velšanin ranije oprostio. "Da se Ryan Giggs oprostio, recimo u 35. godini, vjerovatno bi postao moj asistent. Međutim, nikada ne bi tražio od igrača da se oprosti od igre", istakao je Ferguson.