Krši se zakon
9

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH: Želimo dodatno zaštititi igrače, iz NS BiH šute

E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sindikat profesionalnih fudbalera BiH (SPF BiH) predložio je Nogometnom savez BiH (NS BiH) izmjenu pravilnika kojim bi se nogometaši dodatno zaštitili kada su u pitanju ugovori.

SPF BiH od NS BiH traži da se od sezone 2020/21 zabrane potpisivanje dupli ugovori.

Naime, SPF BiH tvrdi da devet od 12 klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine posluju na takav način da pored osnovnog ugovora igračima profesionalcima nude dodatne sporazume, ugovore o djelu i slične dokumente, koji definišu isplate prema igračima, a koji predstavljaju grubo kršenje zakona i pravila nogometne igre.

SPF BiH je dao prijedlog standardnog ugovora za profesionalne igrače koji bi onemogućio takvu praksu klubova.

"Novim standardnim ugovorom, kojeg smo predložili, a za čije usvajanje se zalažemo, napravili bi jedan iskorak za bh. fudbal. Moramo sistemski napraviti protekciju za igrače, onemogućiti da se zaobilaze zakoni ove države preko njihovih ugovora i stati u kraj svim negativnostima koje okružuju ovaj sport", rekao je Aldin Đidić, osnivač SPF BiH.

Također, SPF BiH je u proteklim mjesecima kontaktirao NS BiH i sa prijedlogom izmjena i dopuna Pravilnika o statusu i transferu Igrača, te inicijativi za ukidanje plaćanja takse za rad komisija prvostepenih organa Saveza za igrače koji nisu dobili platu tri ili više mjeseci. Odgovor iz NS BiH nikada nije stigao, navode iz SPF BiH.