Oštre kritike
7

Sindikat nogometaša iz BiH: Zašto su Čelik, Sloboda i Borac dobili licence?

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sindikat profesionalnih nogometaša iz Bosne i Hercegovine uputio je kritike na račun Nogometnog saveza BiH zbog izdavanja licenci Čeliku, Slobodi i Borcu za takmičenje u narednoj sezoni Premijer lige.

"NK Čelik je dobio licencu za nastup u Premijer ligi u sezoni 2017/18. od strane NSBiH, ali zaista ne znamo na osnovu čega. Naime, igračima i šefu stručnog štaba su istekli ugovori koje su imali sa NK Čelik, a nekoliko zadnjih plata (a o doprinosima ne trebamo ni govoriti, to se podrazumijeva) im nije uplaćeno, kao ni obaveze za stan i hranu od strane kluba. Postavljamo pitanje za NSBiH da li je uredu prema ostalim klubovima Premijer lige BiH, koji uredno izvršavaju svoje obaveze prema igračima i ostalim zaposlenicima, da ste opet klubovima poput NK Čelik, FK Sloboda i FK Borac po ko zna koji put dali licence za nastup u najvišem rangu bh. nogometa, a svjesni ste i poznate su Vam informacije o dugovanjima pomenutih klubova i novim koji će nastati i u ovoj sezoni, a radi neizvršavanja ugovornih obaveza prema svojim igračima", stoji u saopćenju.

Iz Sindikata ističu da će svakom svom članu i svakom igraču koji bude pozvan na razgovor o mogućem angažmanu u NK Čelik savjetovati da ne pristaje na isti zbog navedenog stanja koje vlada ovim klubom.

"Problemi se neće riješiti na ovaj način, nego se samo gomilaju i daju ružnu sliku sa bh. nogometnih terena. Bez zadovoljnih igrača nema rezultata, a rezultata nema bez zadovoljnih i plaćenih igrača ili zaposlenika klubova. Naveli smo prije nekoliko dana primjer NK Split koji, upravo radi istih dugovanja u Hrvatskoj prema svojim igračima i ostalim zaposlenicima nije dobio licencu za nastup ni u Prvoj ni u Drugoj ligi Hrvatske. Šta treba da se desi kod nas da bi se na isti način sankcionisali klubovi koji ne izvršavaju svoje zakonske obaveze", pitaju se u Sindikatu.