Nogomet
1

Šimuniću kazna od šest utakmica neigranja, Hrvatskoj prazne tribine?

Klix.ba
Joe Šimunić
Joe Šimunić
Zoran Stevanović, šef FARE programa za Hrvatsku, tvrdi kako Hrvatski nogometni savez (HNS) može očekivati rigoroznu kaznu zbog ponašanja Joea Šimunića.

Stevanović, izvršni direktor Udruženja Korak ispred u riječkom Regionalnom info centru za mlade, koje u ime programa FARE sarađuje sa FIFA-om i UEFA-om, navodi kako Hrvatski nogometni savez sigurno može očekivati kaznu zbog ponašanja Joea Šimunića nakon utakmice sa Islandom.

Ipak, pretpostavlja da neće doći do drakonskih kazni, kako se ne bi kvarila atmosfera pred odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu. Navodi da će kazna za Šimunića najvjerovatnije biti zabrana igranja do šest utakmica, dok će Hrvatskom nogometnom savezu biti određena novčana kazna u skladu sa kaznama koje su im ranije određivane.

Dodao je i kako bi moglo doći do igranja nekoliko utakmica pred praznim tribinama u narednim kvalifikacijama te da UEFA još uvijek nije kontaktirala njegovo udruženje i zatražila izvještaj o spornom događaju.

Stevanović tvrdi da su mediji dobro odradili svoj posao te da UEFA-i vjerovatno nije ni potreban izvještaj. Prema njegovom mišljenju, najveći problem je što HNS nije na vrijeme reagovao i ublažio štetu. Istakao je kako je više puta upozoravao HNS na sve što je zabranjeno na utakmicama te da su FIFA i UEFA apsolutno netolerantne kada je riječ o fašističkim ispadima. Nada se da će HNS pronaći neku pravnu rupu i minimalizirati štetu. FIFA i UEFA mogu kazniti HNS, ali, prema Stevanovićevom mišljenju, to ni njima nije u interesu, a sve bi se izbjeglo da je HNS sistematski radio na edukaciji publike na stadionima.

Podsjetimo, nakon što se Hrvatska izborila za odlazak u Brazil, Šimunić je na stadionu uzeo mikrofon i poveo navijanje neprimjerenim skandiranjem. Vikao je "za dom", a navijači su odgovarali "spremni". I tako nekoliko puta.