{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šimunić: Meni je dom asocijacija na ljubav, toplinu i pozitivnu borbu

F
22.11.2013. u 15:55
30
92
Šimunić: Meni je dom asocijacija na ljubav, toplinu i pozitivnu borbu
30
Šimunić: Meni je dom asocijacija na ljubav, toplinu i pozitivnu borbu
Josip Šimunić (Foto: AFP)
Hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić putem službene internetske stranice Hrvatskog nogometnog saveza objavio je saopćenje kojim objašnjava incident po završetku kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo u utorak protiv Islanda u Zagrebu u kojoj je Hrvatska 2-0 pobjedom izborila plasman u Brazil.
Šimunić je uzeo mikrofon i s travnjaka nekoliko puta uzviknuo "Za dom" na što su mu tribine odgovarale sa "Spremni" što je izazvalo brojne negativne reakcije i osude.

Šimunićevo sapćenje objavljujemo u cijelosti:

"Ovim saopćenjem obraćam se Hrvatskom nogometnom savezu i široj javnosti zbog događaja koji su uslijedili neposredno nakon nogometne utakmice Hrvatska - Island kako bi otklonio sve nedoumice ili nejasnoće zbog izgovorenih riječi 'Za dom'. U više navrata sam isticao da sam rođen i odgojen u državama zapadnih demokracija te da mi je bilo kakav oblik isključivosti ili nacionalne netrpeljivost stran i nije dio mog vrijednosnog sustava. S druge strane, cijeli moj život posvetio sam čineći sve što je u mojoj moći kako bih kao sportaš pomogao mojoj domovini Hrvatskoj i na to sam neizmjerno ponosan.

Hrvatska javnost je upoznata s činjenicom da je naša nogometna reprezentacija tokom kvalifikacija imala velike oscilacije u igri, te da je svima reprezentativcima, uključujući i mene osobno, bilo je iznimno teško kroz sve to prolaziti. Ne trebam posebno isticati da smo živjeli za ovaj uspjeh i danas sam neizmjerno sretan zbog njega! Nakon pobjede mojoj sreći nije bilo kraja i uspjeh sam želio proslaviti s navijačima, koji su s nama bili u dobru i zlu i u tom sam zanosu, isključivo iz ljubavi prema svojoj domovini Hrvatskoj, a ne veličajući nekakav totalitaristički režim, izgovorio riječi 'Za dom'. Kao Hrvata koji je rođen i odrastao van svoje domovine meni je dom asocijacija na ljubav, toplinu i pozitivnu borbu; sve ono što smo pokazali na terenu i plasirali se na Svjetsko nogometno prvenstvo. To su bili jedini razlozi koji su me u trenutku emocija ponijeli i zbog kojih sam započeo spomenuto skandiranje s navijačima. Tim riječima sam samo želio pokazati da smo najjači i najjedinstveniji kada je to najpotrebnije, a analize koje su uslijedile nakon toga nemaju nikakve dodirne tačke s istinom, mojim razmišljanjima ili mojim djelima.

Maksimir, Zagreb, Hrvatska – to je moj dom za koji sam se u nogometnom kontekstu, na terenu uvijek 'bacao na glavu' i davao svoj maksimum. Ostvarili smo veliki uspjeh do kojeg smo teško došli te smo svi bili oduševljeni. Za mene nema polovičnih emocija ni polovične borbe, a posebno kad nosiš nacionalni dres. Tijekom utakmice sam se na svoj način, kao nogometaš, borio za ime i ugled svoje domovine, za svoj dom. I to je jedina slika doma koju imam u svojoj glavi.

S druge strane, ako je bilo ko shvatio moje uzvike drukčije, negativno, ovim putem negiram bilo kakav politički kontekst svoje izjave koja je bila vođena isključivo mojom ljubavlju prema mom narodu i domovini, a ne mržnjom i destrukcijom.

Uvjeren sam da je i mojim najvećim kritičarima jasno, da u niti jednom trenutku nisam pozivao navijače na nacionalnu ili vjersku mržnju i još jednom ponavljam da su moje izjave bile vođene isključivo mojom ljubavlju prema mom narodu i domovini, a ne mržnjom i destrukcijom."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koji nogometni klub iz BiH će najdalje proći u evropskim takmičenjima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: