Nogomet
171

Šiljak: Huliganstvo smeta svakom normalnom navijaču, a pogotovo onima koji renoviraju svoj stadion

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dva gola i remi u 108. sarajevskom derbiju između Željezničara i Sarajeva na Grbavici nisu jedini detalji koji će se pamtiti, jer derbi su obilježili i navijački izgredi navijača Sarajeva. U izjavi za Klix.ba direktor FK Željezničar Mirsad Šiljak je kazao da će štetu platiti FK Sarajevo.

Željezničar i Sarajevo su podijelili bodove u okviru 1. kola BHT Premijer lige, a konačan rezultat glasio je 1:1.

Navijači Sarajeva su prije početka meča izvalili nekoliko stolica na sjevernoj tribini i okačili ih na ogradu, a isto su činili i tokom meča. Direktora Željezničara nije iznenadilo takvo ponašanje, jer postojale su indikacije da će se nešto takvo desiti. O tome je obavijestio direktora FK Sarajevo Dinu Selimovića. Šiljak ističe da je najvažnije da niko nije povrijeđen.

"Mislim da su se onakve stvari mogle očekivati, pogotovo što je bilo najava da će se to uraditi. Prenio sam kolegi Selimoviću da ima takvih najava. Ali, šta je tu je, neka nije bilo povrijeđenih, a štete će se popraviti", kazao je Šiljak.

Visina štete još uvijek nije poznata, a nju će procijeniti MUP KS. Detalji će biti poznati sutra. Čelnici sarajevskih rivala ranije su dogovorili da štetu koju naprave navijači plaća klub tih navijača.

"Sjeverna tribina je poprilično uništena. Sutra ćemo znati visinu štete pošto će MUP KS napraviti zapisnik štete. Mi imamo jedan džentlmenski dogovor da se šteta priznaje što nije sporno tako da će oni to platiti, jer i mi platimo štetu koju naši navijači naprave", dodaje Šiljak.

Pored incidenta navijača Sarajeva, meč su obilježile bakljade koje su priredile obje navijačke grupe. Šiljak je svjestan da su bakljade još uvijek neizbježne, ali ne može opravdati huliganstvo.

"Bakljade se ne mogu izbjeći. One su sastavni dio svakog derbija, ali ne odobravam ono huliganstvo i razvaljivanje stadiona. To smeta svakom normalnom posjetiocu i navijaču, pogotovo našim navijačima, jer svi su učestvovali u renoviranju tog stadiona svojim doprinosom", rekao je direktor FK Željezničar, te dodaje da je zadovoljan rezultatom utakmice s obzirom da je igrač Plavih Senad Husić dobio crveni karton u 30. minuti meča.