Nogomet
14

Pilav: Svi trebamo osuditi devijantna dešavanja na Grbavici

Piše: O. T.
Elmir Pilav (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elmir Pilav (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Direktor za takmičenje Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Elmir Pilav prokomentarisao je navijačke izgrede tokom sarajevskog derbija između Željezničara i Sarajeva koji su na Grbavici remizirali u 1. kolu BHT Premijer lige.

Pilav kaže da navijački izgredi nisu nova pojava i da dešavanja sa Grbavice ne odskaču od prijašnjih izgreda.

"Ne možemo reći da nismo navikli na ovakva dešavanja, jer se slično dešavalo i ranije na našim stadionima. Mi čekamo izvještaj službenih lica kako bi naša Disciplinska i Takmičarska komisija donijele odluke po tom pitanju", kazao je Pilav za Klix.ba.

Naš sagovornik smatra da izgrede trebamo osuditi svi, počevši od navijačkih grupa, preko klubova pa sve do medija.

"Svi treba da utječemo na to da onakvih scena bude manje na stadionima. To trebaju prvenstveno učiniti navijači koji dođu da bodre svoj klub, a ustvari mu načine finansijsku i sportsku štetu. Dakle, sa jedne strane navijači, a sa druge strane organizatori, odnosno klubovi, Savez i policija koja je tu najodgovornija za sigurnost na utakmici. Posebno očekujemo podršku i od vas medija, jer i vi trebate osuditi paljenje baklji i devijantna dešavanja", rekao je Pilav.

Podsjetimo, tokom 108. sarajevkog derbija na Grbavici navijači oba kluba su napravili velike bakljade s tim da su navijači Sarajeva otišli korak dalje i čupali su stolice na sjevernoj tribini Grbavice.

Povodom dešavanja tokom derbija kontaktirali smo direktora FK Željezničar Mirsada Šiljka koji je kazao da će štetu načinjenu na sjevernoj tribini platiti FK Sarajevo, jer takav je dogovor između sarajevskih rivala. Šiljak je, poput Pilava, kazao da smo "navikli na bakljade", ali ne opravdava huliganstvo.

Još uvijek nemamo stav FK Sarajevo povodom izgreda njihovih navijača.