Nogomet
9

Shakhtar i Villarreal ovjerili plasman u polufinale, Sevilla nakon penala izbacila Bilbao

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Pored senzacionalnog prolaska Liverpoola u polufinale Evropske lige, dalje su prošli Shakthar Donetsk, Villarreal i Sevilla koja je nakon penala izbacila Athletic Bilbao.

Shakhtar je na svom terenu sa 4:0 pregazio Bragu koju je i u Portugalu savladao sa 2:1. Srna je doveo domaći tim u vodstvo golom iz penala u 25. minuti, a na 2:0 je povisio Ferreira autogolom u 43. minuti.

Nakon pet minuta igre u drugom dijelu Kovalenko je postigao gol za 3:0, a onda je apsolutni tragičar meča Ferreria svojim drugim autogolom postavio konačnih 4:0.

Villarreal je u gostima rezultatom 4:2 slavio protiv Sparte iz Praga. Španski tim je stigao sa prednošću od 2:1, a Bakambu je golom u petoj minuti nagovijestio da Čehe čeka težak postao. U finišu prvog dijela sve je bilo jasno. Castillejo je pogodio u 43. minutu, a onda je Lafata autogolom u sudijskoj nadoknadi prvog dijela postavio rezultat na 3:0.

Svega četiri minute igre u drugom dijelu bile su dovoljne da Žuta podmornica golom Bakambua povede sa 4:0. Česi su do kraja meča golovima Dockala u 65. i Krejci u 71. minuti postavili konačnih 4:2.

Sevilla i Athletic Bilbao su nakon produžetaka riješili pitanje putnika u polufinale, a tamo ide Sevilla koja brani titulu Evropske lige.

Sevilla je u ovaj meč ušla sa prednošću od 2:1 iz prvog meča i bila je veliki favorit u ovom uzvratu na svom stadionu.

Prvo poluvrijeme prošlo je bez golova. Potom su gosti u 57. minuti poveli golom Aduriza u 57. minuti. Samo dvije minute kasnije Gameiro donosi izjednačenje.

U tom trenutku Bilbao je tragao za golom koji bi donio produžetke i u tome je uspio u 80. minuti, a strijelac je bio Raul Garcia. Do kraja regularnog dijela nije bilo golova tako da su uslijedili produžeci u kojima su također mreže mirovale.

Uslijedili su penali. Za Bilbao su pogađali Raul Garcia, Viguera, San Jose i Susaeta, a promašio je Benat u četvrtoj seriji što je bilo presudno pošto su za domaći tim sigurni bili Coke, Krychowiak, Konoplyanka, N'Zonzi i Gameiro koji je šutirao za pobjedu.