Žene uspješnije od muškaraca
0

FOTO / SFK 2000 u borbi za završnu fazu Lige šampiona

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ženski fudbal nije popularan u BiH, ali fudbalerke iz ove zemlje bilježe rezultate bolje od muških kolega. Kad bi muški fudbalski tim iz BiH probio prepreke ka plasmanu u Ligu šampiona nastala bi prava euforija, a za ženski tim kojem to uspijeva, javnost ne mari.

Ženski fudbalski klub SFK 2000 već desetu godinu zaredom osvaja titule u BiH, a ove godine je na putu ka plasmanu u šesnaestinu finala Lige šampiona. Tim iz Sarajeva danas igra meč sa prvakinjama Izraela, ekipom Tel Aviva, što će odlučiti od prolasku u dalju fazu Lige šampiona.

Trenerica SFK 2000 Samira Hurem kazala je za agenciju Anadolija da snagu ovog tima čine djevojke koje su zajedno odrasle uz fudbal.

"Većina igračica su tu od početka, krenule su igrati fudbal kao djevojčice sa 12-13 godina. Sada su već iskusnije igračice, a čine kostur svih bh. selekcija", istakla je Hurem.

SFK 2000 već deset godina igra sa prvacima drugih evropskih država u kvalifikacijama za evropsku Ligu šampiona. Ove godine su već pobijedili prvakinje Irske i Velsa.

"Danas igramo sa prvakinjama Izraela. Nadamo se da ćemo proći i po drugi put ostvariti najveći uspjeh ne samo ženskog, već uopšte bh. fudbala, a to je šesnaestina Lige prvaka", poručila je Hurem.

Nije joj jasno zašto se u BiH malo pažnje poklanja ženskom fudbalu.

Samir Hurem (Foto: Anadolija)
Samir Hurem (Foto: Anadolija)
"Ja se borim za ravnopravnost i mislim da ne postoji valjan razlog zašto se posjećuje tako malo pažnje ženskom fudbalu, pored dobrih rezultata koje imamo. Svjesna sam da je u mentalitetu našeg naroda da žene nisu toliko sposobne za sport, ali ipak zahvaljujući pojedinim institucijama mi polako, ali sigurno napredujemo", kazala je Hurem.

Kapiten tima SFK 2000 Ivana Vlajić u klubu je od samog početka. Za Anadoliju je kazala kako je rođena sa željom da igra fudbal.

"Kao djevojčica igrala sam fudbal sa dječacima i bila mi je želja da nađem profesionalni klub u kojem ću moći da igram. Predrasude o ženama u fudbalu javljaju se najčešće zbog opšteg mišljenja da je fudbal grub sport. Mislim da fudbal nije ništa grublji od rukometa ili bilo kojeg drugog sporta. Kako FIFA i UEFA zastupaju fudbal kao nešto što svi na svijetu trebaju igrati, ne vidim zašto žene ne bi mogle da ga igraju i zašto bi to bila privilegija samo muškaraca", upitala je Vlajić.

Ivana Vlajić (Foto: Anadolija)
Ivana Vlajić (Foto: Anadolija)
Svima koji imaju predrasude prema ženama igračicama fudbala, iz SFK 2000 poručuju da dođu na utakmice i uvjere se u kvalitet ženskog dubala. Osim što su uzorne sportiskinje, članice ovog fudbalskog kluba su i uspješne studentkinje, radnice i menadžerice.