Nogomet
21

Šest utakmica, nula golova protiv Cecha: Može li Messi konačno savladati "češku hobotnicu"?

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Pogađao je okvir gola, izlazio jedan na jedan, šutirao iz penala, probao na sve moguće načine, ali Leo Messi nije uspio srušiti jednog čovjeka - Petra Cecha. Šest puta su stajali na suprotnim stranama i Messi nijednom nije "provukao" loptu iza linije koju je čuvao Cech. Može li to promijeniti večeras na Emiratesu?

Barcelona u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka gostuje Arsenalu i to će biti prvi put da Petr Cech sa drugim amblemom na srcu čuva mrežu, dok preko puta stoji družina iz Katalonije. Imao je sa njima mnogo neraščišćenih poslova u prošlosti. No, zadnji put napustio ih je s osmijehom na licu.

Uputili su igrači Barcelone 11 udaraca u okvir gola Chelseaja i preko 20 pored gola u onom dvomeču polufinala Lige prvaka u sezoni 2011/12, dva puta su savladali Cecha, ali Chelsea je s ukupnih 3:2 prošao dalje. Messi je promašio penal pogodivši prečku, a kasnije se ispriječila Cechova ruka zajedno sa stativom. Suđeno je bilo da Plavci odu za Minhen i prvi put u svojoj historiji osvoje klempavi trofej.

A bilo je i mnogo tuge za Petra Cecha. U sezoni 2005/06. u osmini finala Lige prvaka s ukupnih 3:2 prošla je Barcelona kada je "desetku" nosio Ronaldinho. Messi je tada zadobio povredu u uzvratu na Nou Campu (1:1), dok je na Stamford Bridgeu, gdje je Barca slavila sa 2:1, pogodio prečku.

Polufinala u sezoni 2008/09. sjećate se svi. Chelsea je na Nou Campu sačuvao 0:0 i Cech je tada bio golman koji je prekinuo sjajni niz Barcelone od 22 meča s barem jednim postignutim pogotkom. Uzvrat je ono što se ne zaboravlja. Plavci su imali 1:0 i finale u džepu, a onda je Messi u sudijskoj nadoknadi asisitirao Iniesti koji matira Cecha i šalje Blaugranu u finale gdje će rezultatom 2:0 biti poražen i Manchester United.

To je kratka historija sudara Cecha i Barcelone, odnosno Cecha i Messija. U Arsenalu se nadaju da je Cech posljednja figura koja im je potrebna da napadnu titule u Premiershipu i Ligi prvaka. Topnici nakon 2010. godine nisu prošli dalje od osmine finala, a Cech je jedini igrač u rosteru Arsena Wengera koji u svojoj vitrini ima osvojenu Ligu prvaka...