Najava trećeg kola
44

Šest ekipa osiguralo prolazak u drugu fazu, Argentina na ispitu zrelosti

Piše: K. Hadžić
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Utakmicama između Urugvaja i Rusije, odnosno Saudijske Arabije i Egipta, započet će treće, ujedno i posljednje kolo grupne faze Svjetskog prvenstva koje se od 14. juna održava u Rusiji, a prije posljednjih utakmica šest ekipa sigurno je osiguralo prolazak u drugu fazu takmičenja.

U dosadašnjem toku prvenstva gledaoci su vidjeli nekoliko fantastičnih utakmica, ali i nekih velikih iznenađenja u kojima izraziti favoriti nisu upisali pobjede. Pred posljednje kolo u velikim problemima nalazi se Argentina kojoj pobjeda protiv Nigerije ne mora nužno značiti prolazak dalje, a iznenađujuće se već nakon dva kola od Mundijala oprostila reprezentacija Poljske.

Nakon prva dva kola i 32 odigrane utakmice gledaoci su vidjeli 85 pogodaka, što je u prosjeku 2,6 golova po meču, a najviše ih je postignuto u grupi G gdje nastupaju Belgija, Engleska, Panama i Tunis (20).

Grupa A

Domaćin Rusija će u posljednjem kolu igrati protiv Urugvaja, a ovaj meč direktno će odlučiti koja ekipa će kao prvoplasirana čekati protivnika u drugoj fazi. Rusi su u prvom meču s uvjerljivih 5:0 savladali Saudijsku Arabiju, a odličnu igru pokazali su i protiv Egipta koji su savladali 3:1. S druge strane, Urugvaj je upisao dvije minimalne pobjede, a tek se očekuje da Suarez, Cavani i društvo uđu u pravu formu.

Što se tiče Egipta i Saudijske Arabije, oni će u posljednjem kolu imati priliku da dođu do prvih bodova na prvenstvu, a Saudijci će tražiti i prvi pogodak nakon što u prva dva kola nisu postigli nijedan. Egipat, za koji prva zvijezda Mohamed Salah nije igrao u prvom kolu, svoju priliku za drugu fazu takmičenja izgubio je u prvom kolu kada je u samom finišu primio pogodak od Urugvaja.

Parovi trećeg kola:

  1. kolo (25. juni): Urugvaj - Rusija (16:00 sati, Kosmos Arena)
  2. kolo (25. juni): Saudijska Arabija - Egipat (16:00 sati, Volgograd Arena)

Tabela grupe A:

Grupa B:

Drugi dan prvenstva reprezentacije Portugala i Španije odigrale su najbolji meč u dosadašnjem toku takmičenja, a konačni rezultat u derbiju grupe B bio je 3:3. Cristiano Ronaldo postigao je prvi hat-trick na prvenstvu, a zvanično najbolji nogometaš svijeta i u drugom meču protiv Maroka, koji je Portugal pobijedio rezultatom 1:0, postigao je odlučujući gol, što je bio njegov četvrti na prvenstvu.

Španija je nakon remija s Portugalom puno teže od očekivanog savladala Iran 1:0, a Iranci, koji u posljednjem kolu još uvijek imaju šanse za prolaz, pokušat će savladati Portugal i napraviti prvo iznenađenje na turniru. Španija je zbog jednog žutog kartona manje od Portugala trenutno na prvom mjestu sa četiri boda, dok Iran nakon pobjede protiv Maroka ima tri. S dva poraza Maroko se već oprostio od takmičenja.

Parovi trećeg kola:

  1. kolo (25. juni): Iran - Portugal (20:00 sati, Mordovija)
  2. kolo (25. juni): Španija - Maroko (20:00 sati, Kalinjingrad)

Tabela grupe B:

Grupa C

Prvi favorit ove grupe - reprezentacija Francuske je uz dosta neuvjerljivu igru osigurala prolazak dalje već nakon dva kola. Trikolori su savladali Australiju u prvom meču sa 2:1, dok su u drugom teškom mukom slavili protiv Peru 1:0.

Upravo su Peruanci možda i najviše podbacili na ovom Mundijalu s obzirom na to da još uvijek nisu postigli pogodak, a bili su i više nego ravnopravan protivnik protiv Francuske, dok su protiv Danske propustili veliki broj prilika, zbog čega su na kraju kažnjeni i poraženi.

Danci, koji u posljednjem kolu igraju protiv Francuske, trebaju samo jedan bod kako bi osigurali prolazak u drugu fazu, a čak i ako izgube, Australija mora savladati Peru i uz bolju gol razliku može proći dalje.

Parovi trećeg kola:

  1. kolo (26. juni): Danska - Francuska (16:00 sati, Lužniki)
  2. kolo (26. juni): Australija - Peru (16:00 sati, Fišt)

Tabela grupe C:

Grupa D

Možda i najzanimljivija grupa u kojoj se nalaze Argentina, Hrvatska, Nigerija i Island privući će sigurno najviše pažnje pred posljednje kolo, ponajviše zbog Gaučosa koji bi se već nakon prve faze mogli oprostiti od prvenstva.

Argentina je u prvom kolu remizirala s Islandom 1:1, u meču u kojem je Messi promašio penal za pobjedu, da bi ih u drugom susretu potpuno razbili od Hrvatske koja im je u drugom poluvremenu postigla tri pogotka, čime su ponizili Argentince i upalili sve moguće alarme u ovoj selekciji.

Srećom po Messija i društvo, Nigerija je nakon poraza od Hrvatske savladala Island 2:0 i u posljednjem kolu sve tri ekipe imat će otvorene karte za prolazak dalje, dok će kao prvoplasirana gotovo sigurno iz ove grupe proći Hrvatska. Selektor Vatrenih Zlatko Dalić u meču protiv Islanda znatno će promijeniti sastav, što bi moglo imati veliki utjecaj na sam ishod u ovoj grupi.

Parovi trećeg kola:

  1. kolo (26. juni): Nigerija - Argentina (20:00 sati, Krestovskij)
  2. kolo (26. juni): Island - Hrvatska (20:00 sati, Rostov Arena)

Tabela grupe D:

Grupa E

Reprezentacija Brazila koja važi za velikog favorita u ovoj grupi mogla se naći u izuzetno teškoj situaciji nakon prva dva kola s obzirom na to da su u prvom remizirali sa Švicarskom, dok su u drugom meču protiv Kostarike tek u sudijskoj nadoknadi postigli dva pogotka i osigurali prvu pobjedu.

Nakon dva kola Kostarika, koja je poražena i od Srbije i od Brazila, se oprostila od prvenstva. U posljednjem kolu Srbija treba pobjedu protiv Brazila ukoliko želi plasman u drugu fazu, odnosno jedan bod pod uvjetom da Kostarika savlada Švicarsku. Nakon meča protiv Švicarske u kojoj su imali prednost, ali su na kraju poraženi, Srbijanci su se doveli u izuzetno tešku situaciju, ali kao što je rekao selektor Mladen Krstajić, ukoliko stvarno zaslužuju prolaz, onda će u posljednjem kolu savladati Brazil, što se iz ove perspektive čini kao težak zadatak.

Parovi trećeg kola:

  1. kolo (27. juni): Srbija - Brazil (20:00 sati, Otkritie arena)
  2. kolo (27. juni): Švicarska - Kostarika (20:00 sati, Nizhny Novgorod stadion)

Tabela grupe E:

Grupa F

Pobjedom protiv Njemačke i Južne Koreje reprezentacija Meksika pokazala se kao najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg toka Svjetskog prvenstva. Meksikanci su u sjajnoj utakmici protiv Elfa potpuno zasluženo savladali aktuelne prvake svijeta, a u drugom kolu rutinski su odradili posao protiv Južne Koreje i u posljednjem kolu potreban im je samo bod protiv Švedske kako bi kao prvoplasirani prošli dalje.

Njemačka će u posljednjem kolu protiv Južne Koreje također tražiti pobjedu s više pogodaka razlike s obzirom na to da imaju identičan broj bodova kao Švedska, a minimalne šanse za prolazak iz ove grupe ima i Južna Koreja kojoj treba pobjeda protiv Njemačke i poraz Švedske od Meksika.

Parovi trećeg kola:

  1. kolo (27. juni): Južna Koreja - Njemačka (16:00 sati, Kazan arena)
  2. kolo (27. juni): Meksiko - Švedska (16:00 sati, Centralni stadion u Yekaterinburgu)

Tabela grupe F:

Grupa G

Kao što je i ranije najavljeno ključni meč u ovoj grupi igrat se u posljednjem kolu gdje se sastaju Engleska i Belgija. Obje reprezentacije stigle su do sigurnih pobjeda protiv Paname, Belgija je 5:2 savladala Tunis, dok su Kane i društvo tek u posljednjim trenucima stigli do pobjede.

Zanimljivo, u ovoj grupi bi također broj žutih kartona mogao odlučiti pobjednika, a nakon prva dva kola Belgija i Engleska imaju identičan broj bodova i pogodaka, kao i gol-razliku. Belgija je u prva dva kola dobila tri, dok je Engleska dobila dva žuta kartona i ukoliko se desi da remiziraju, onda bi upravo taj statistički podatak mogao odlučiti pobjednika grupe.

Panama i Tunis odigrat će revijalnu utakmicu u trećem kolu, a za Panamce je najbitnije da su postigli prvi pogodak u svojoj historiji na Svjetskom prvenstvu i to u meču protiv Engleske koji su izgubili 6:1.

Parovi trećeg kola:

  1. kolo (28. juni): Engleska - Belgija (20:00 sati, Kaliningrad Stadium)
  2. kolo (28. juni): Panama - Tunis (20:00 sati, Mordovia Arena)

Tabela grupe G:

Grupa H

Jedna od najzanimljivijih grupa prema najavama, ali i prema onome što su igrači pokazali u prva dva kola, grupa H, već nakon prvih utakmica ispratila je Poljake kući nakon što su u prvom kolu poraženi od Senegala, odnosno u drugom od Kolumbije. Lewandowski i društvo odigrali su katastrofalne dvije utakmice, Poljaci nijednog trenutka nisu imali jasan plan kojim žele igrati, a sve je kulminiralo očajnom igrom protiv Kolumbije kada su posramljeni rezultatom 3:0.

Japan, koji je neposredno prije početka prvenstva uručio otkaz bh. stručnjaku Vahidu Halilhodžiću, u prva dva kola upisao je pobjedu protiv Kolumbije i remi sa Senegalom i trenutno su sa četiri boda na diobi prvog mjesta sa Senegalcima. Na trećem mjestu, s više nego realnim šanama za prolazak, nalazi se Kolumbija kojoj treba pobjeda protiv Senegala u posljednjem kolu, odnosno jedan bod pod uslovom da Poljska savlada Japan.

Parovi trećeg kola:

  1. kolo (28. juna): Senegal - Kolumbija (16:00, Samara)
  2. kolo (28. juni): Japan - Poljska (16:00, Volgograd)

Tabela grupe H: