Zvanična odluka
6

Serie A će se igrati za vikend: Huligani i rasisti neće zaustaviti historijsko kolo

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Nogometnog saveza Italije Gabriele Gravina rekao je u razgovoru za Sky Sports da će se sljedeće kolo Serije A igrati po planu iako se danas pojavila informacija da bi se zbog sramnog ponašanja navijača na utakmici između Intera i Napolija isto moglo prekinuti.

Naime, talijanski nogomet našao se na stubu srama nakon pet incidenata na utakmici 18. kola koja se igrala između Intera i Napolija, a u kojoj su domaći navijači u više navrata rasistički vrijeđali goste iz Napulja. Pored toga, u incidentima prije i poslije utakmice poginuo je jedan navijač Intera dok su četiri Napolitanca teško povrijeđena.

Zbog tih dešavanja, postojala je sasvim opravadana šansa da se odgodi sljedeće kolo, koje se prvi put u historiji igra između Božića i Nove godine. Ipak, prema riječima predsjednika Nogometnog saveza Italije, huligani i rasisti neće zaustaviti nogomet u ovoj državi.

"Razmišljali smo da odgodimo sljedeće kolo, čak i o tome da suspendujemo ligu na neko vrijeme, ali nakon savjetovanja s pojedinim upravama i ministrima, odlučili smo da nema potrebe za tim. Huligani i rasisti nas neće zaustaviti na svoj način", kazao je Gravina za Sky.

Također, predsjednik Nogometnog saveza Italije najavio je promjenu pravila u Italiji i puno oštrije sankcije za one koji prekrše zakon, a također će se u što je bržem mogućem roku pokušati pronaći krivci za ubistvo 35-godišnjeg navijača Intera Danielea Belardinellija.