Nogomet
8

Sepp Blatter ostaje pri odluci da napusti FIFA-u

Klix.ba
Sepp Blatter (Foto: EPA)
Sepp Blatter (Foto: EPA)
Nakon što su se pojavile spekulacije da će se predomisliti, FIFA ih je demantovala i istakla da će Blatter se držati svoje odluke o napuštanju funkcije predsjednika FIFA-e.

Blatterov bivši savjetnik za izbore Klaus Stoehlker je rekao da postoji mogućnost da Blatter ostane na mjestu predsjednika FIFA-e, a onda se oglasio glasnogovornik ove organizacije i naglasio da će sesedamdesetdevetogodišnjak držati svoje odluke o ostavci i odstupiti između decembra ove i februara sljedeće godine.

To je od Blattera tražio i Domenico Scala nezavisni predsjednik FIFA-inog odbora za reviziju. On nadzire izbore za novog predsjednika FIFA-e te je rekao da su za njega reforme glavna tema.

"Neophodno je završiti najavljeni proces promjene vodstva", jasan je bio Scala.

U međuvremenu, švicarski tužitelj Michael Lauber će u srijedu govoriti o istrazi koja se tiče dodjele domaćinstava za svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine. Lauber će otkriti detalje istrage, a reći će i koliko će vremena i sredstava biti utrošeno u ovaj proces.

Tužitelj već posjeduje kompjuterske podatke FIFA-e koje koristi u istrazi domaćinstava SP-a koja su dodijeljena Rusiji i Kataru.

Istraga se bavi i sumom novca kojom je plažćena priajteljska utakmica u Kataru između Argentine i Brazila tri sedmice prije glasanja 2010. godine. Podaci su uzeti i od agencije Kentaro, koja je organizovala utakmicu.