Nogomet
8

Bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter pod istragom u SAD-u zbog korupcije

Klix.ba
Sepp Blatter (Foto: EPA)
Sepp Blatter (Foto: EPA)
Sada već bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter pod istragom je američkih vlasti zbog korupcije, saopćili su američki mediji.

Vijest o pokretanju istrage protiv Blattera objavljena je nedugo nakon što je Blatter dao ostavku na funkciju predsjednika FIFA-e.

Američki tužitelji su pokrenuli istragu prošle sedmice, a dosad je uhapšeno sedam FIFA-inih zvaničnika koji su dio grupe od 14 osumnjičenih za korupciju.

Dva dana nakon hapšenja Blatter je u jeku skandala ponovo izabran za predsjednika FIFA-e. Međutim, u utorak je izjavio da njegov novi mandat ne podržavaju "baš svi na svijetu" te je dodao da je FIFA-i potrebna kompletna rekonstrukcija.

Američki zvaničnici su rekli kako se nadaju da će uhapšeni zvaničnici sarađivati i pomoći im da izgrade slučaj protiv Blattera. Američka tužiteljica Loretta Lynch je rekla da je istraga u početnoj fazi. FIFA-u je prije nekoliko dana pozvala na "novi početak".

Ova američka istraga je gurnula FIFA-u u najozbiljniju krizu u historiji ove organizacije. Istraga je pokrenuta zbog korupcije u kojoj je za 24 godine za mito iskorišteno blizu 150 miliona dolara.

Dvojica potpresjednika FIFA-e su uhapšeni u Cirihu prije nekoliko dana i čekaju na izručenje SAD-u.

Brazilska nogometna legenda slavni Pele u izjavi za BBC je rekao da je ovaj skandal iznenadio sve.

"Ja situaciju gledam kao nogometaš. Želim da nogomet spaja ljude i zaustavlja ratove. FIFA-i su potrebni pošteni ljudi", rekao je Pele.

Blatter je nakon ostavke pozvao FIFA-in kongres da što prije izabere novog predsjednika. To bi se trebalo dogoditi između decembra ove i marta sljedeće godine.

Treba napomenuti da je pod istragom i generalni sekreter FIFA-e Jerome Valcke, kojeg se sumnjiči da je primio mito od Južne Afrike za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2010. godine.

Pod istragom su i domaćinstva za svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine.