Nogomet
1

Sepp Blatter: Ne možete kupiti Svjetsko prvenstvo

Anadolija
Sepp Blatter (Foto: Arhiv/EPA)
Sepp Blatter (Foto: Arhiv/EPA)
Sepp Blatter (79), suspendovani predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) u razgovoru za britanski "The Times“ istakao je da odabir Katara za domaćina Mundijala 2022. godine nije namješteno i kupljeno. Takve navode odbacio je uz rečenicu "Ne možete kupiti Svjetsko prvenstvo“.

Blatter, koji je nedavno dobio osmogodišnju zabranu obavljanja bilo kakve funkcije u fudbalu od Etičkog komiteta FIFA, uvjeren je da će dokazati svoju nevinost, te da će njegova žalba na odluku uroditi plodom.

"Siguran sam da ima pravde na ovom svijetu i da ću dokazati da nisam uradio ništa što ima veze sa kriminalnim radnjama“, kaže Blatter.

FIFA će novog predsjednika izabrati na vanrednom kongresu 26. februara u Cirihu. Blatter je prethodno u maju uspio da se izbori za svoj pet mandat, ali je potom suspendovan na osam godina zbog "neispravne uplate“ dva miliona švajcarskih franaka na račun Michela Platinija, također suspendovanog predsjednika Evropske fudbalske federacije (UEFA).

Blatter tvrdi da je bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zatražio od Platinija da ne glasa za Sjedinjenje Američke Države da budu domaćini Svjetskog kupa 2022. godine.

"Ne možete kupiti Svjetsko prvenstvo, to na kraju ide na viši politički uticaj. Za 2022. Platini je imao pristojnosti da me nazove i kaže mi: Sada smo imali sastanak sa predsjednikom države i ako on od mene traži da podržim Francusku zbog bilo čega ja ću to uraditi. Dodao je da njegov glas neće biti za Amerikance“, priča Blatter.

Blatter se početkom ove sedmice vratio u sjedište FIFA kako bi iznio svoju žalbu na odluku Etičkog komiteta, koji se nada da će njegovu kaznu povećati na doživotnu zabranu.

"Nisam ubio nikoga, nisam opljačkao banku, nisam uzeo novac od bilo koga, čak i sve moje bivše djevojke imaju lijepo mišljenje o meni. To je istina. One me brane. Sa jednom od njih sam bio u braku samo nekoliko mjeseci, ali me i ona stvarno brani“, završio je Blatter.

Princ Ali bin al-Hussein, šeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa, Gianni Infantino, Tokyio Sexwale i Jerome Champagne su kandidati za Blatterovog naslijednika na izborima za predsjednika 26. februara.