Nogomet
11

Seniori BiH nikad nisu igrali protiv Kipra, mladi tim ima negativan skor

Piše: D. B.
Seniorska nogometna reprezentacija BiH i Kipra će se u utorak navečer sastati prvi put u historiji, a utakmica će biti odigrana na stadionu "Bilino Polje" u Zenici.
Reprezentacija Kipra
Reprezentacija Kipra

Nakon plasmana i igranja na svom prvom svjetskom prvenstvu, koje je održano u Brazilu, reprezentacija BiH u utorak započinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Protivnik će na otvaranju kvalifikacija biti reprezentacija Kipra.

Seniorske selekcije BiH i Kipra se nikad ranije nisu sastajale, ali mlađe selekcije su međusobno odigrale tri meča. Mladi Zmajevi su pobijedili jednom, a izgubili dva puta.

Dvije utakmice su odigrali 2011. godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo U21 reprezentacija. Tada je prvi susret odigran na "Bilinom Polju" u Zenici 11. oktobra 2011. godine, a bilo je 5:1 za mlade Zmajeve. Golove su postigli Edin Višća, Nemanja Bilbija, Goran Zakarić, Marios Antoniades (autogol), Andreas Pittaras i Miroslav Stevanović.

U uzvratu je Stevanović ponovo bio strijelac, ali je Kipar pobijedio golom Nestora Mytidisa i autogolom Slavka Brekala.

Kada je riječ o susretima bh. i kiparskih klubova u evropskim takmičenjima, skor je na našoj strani. Zabilježili smo pet pobjeda i jedan remi.

Selektor Pambos Christodoulou je za utakmicu protiv Zmajeva pozvao 23 igrača.

Golmani: Antonis Georgallides (Omonia), Anastasios Kissas (APOEL), Giorgos Loizou (Ethnikos Achna).

Odbrana: Elias Charalambous (AEK Lamaca), Giorgos Merkis (Apollon Limassol), Dosa Junior (Legia Warsaw), Valentinos Sielis (AEL Limassol), Angelis Charalambous (Apollon Limassol), Charis Kyriakou (Omonia), Marios Antoniades (APOEL), Eleftherios Merakas (AEL Lamaca).

Vezni red: Constantinos Charalambous (APOEL), Constatinos Makrides (Metalurh Donetsk), Efstathios Aloneftis (APOEL), Marios Nicolaou (AEL Limassol), Nektarios Alexandrou (APOEL), Georgios Efrem (APOEL), Vincent Laban (Astra Giurgiu), Kostakis Artymatas (APOEL), Giorgos Aresti (Ayia Napa).

Napad: Demetris Christofi (Sion), Andreas Makris (Anorthosis Famagusta), Georgios Kolokoudias (Ayia Napa).

Kipar se na FIFA-inoj listi reprezentacija nalazi na 140. mjestu, dok su Zmajevi na 19. poziciji.

Bh. reprezentativac i golman Stoke Cityja, Asmir Begović, u ranijem razgovoru za portal Klix.ba je upozorio na Kiprane.

"Kipar nije loša ekipa i to neće biti lagana utakmica. Sastavljen je od igrača koji igraju u Ligi prvaka i Evropskoj ligi, tako će biti opasan protivnik. Nadamo se da ćemo u Zenici slaviti", kazao je tada popularni Bega.

Utakmica se igra sutra s početkom u 20:45 sati, a sudit će ukrajinski sudija Ievgenii Aranovskyi.