Žalba FK Velež
112

Šemsudin Hasić u ponedjeljak na saslušanju pred CAS-om, Zeljković odbio da svjedoči

H. H.
Hasić je suspendovan na 18 mjeseci (Foto: G. Š./Klix.ba)
Hasić je suspendovan na 18 mjeseci (Foto: G. Š./Klix.ba)
Bivši predsjednik Veleža Šemsudin Hasić u ponedjeljak će se pojaviti na saslušanju na Sportskom arbitražnom sudu (CAS) u Lozani, a kako saznaje Klix.ba Nogometni savez BIH je odbio mogućnost da se u svojstvu svjedoka pojavi i predsjednik NS BiH Vico Zeljković.

Drakonske kazne izrečene su FK Velež i Šemsudinu Hasiću poslije nereda na utakmici između mostarskog kluba i Borca u septembru prošle godine, a nakon koje je i glavni sudija meča Sabrija Topalović napadnut u blizini Jablanice od strane nepoznatih lica u automobilu u kojem se nalazio zajedno sa svojim pomoćnikom Admirom Šehovićem i supervizorom suđenja Adnanom Alispahićem.

Disciplinska komisija Nogometnog saveza BiH je nakon pomenute utakmice donijela odluku kojom se FK Velež kažnjava oduzimanjem tri boda i finansijski sa 10.000 KM, a stadion Rođeni je suspendovan na šest utakmica.

Također, prvi čovjek kluba Šemsudin Hasić suspendovan je na dvije godine obavljanja dužnosti u nogometu, a meč je registrovan službenim rezultatom 3:0 za Borac.

Nakon ove odluke, pravni tim Veleža uputio je žalbu Apelacionoj komisiji koja je kaznu djelimično ublažila i Rođenim smanjila novčanu kaznu na 6.000 KM, dok su suspenzija stadiona i oduzimanje bodova ostali na snazi, a sada već bivšem predsjedniku Hasiću suspenzija je smanjena sa 24 mjeseca na 18 mjeseci.

Nakon toga Velež je pokrenuo i proces na Sportskom arbitražnom sudu (CAS), a paraleno s tim, pravni tim je uputio dodatnu žalbu Disciplinskoj komisiji tvrdeći da je delegat Dragomir Đajić svojim izvještajem sa sporne utakmice i postupanjem jasno prekoračio ovlaštenja, odnosno da je predsjednik saveza Vico Zeljković medijskim istupima, postupao suprotno odredbama Kodeksa o ponašanju članova nogometne organizacije.

Na službenoj stranici CAS-a navedeno je kako će se saslušanja za slučajeve Hasić/NS BiH i Velež/NS BiH obaviti u ponedjeljak 9. maja, a kako saznaje Klix.ba zahtjevano je da se na sudu u svojstvu svjedoka pojavi lično Vico Zeljković kako bi svjedočio o okolnostima koje mu se stavljaju na teret.

Ipak, NS BiH i njihov zastupnik su obavijestili CAS da ne pristaju da prvi čovjek Saveza bude saslušan kao svjedok na bilo kakve okolnosti i kategorično odbijaju mogućnost njegovog svjedočenja.

Postavlja se pitanje također ko je donio takvu odluku u ime NS BiH jer je indikativna i zanimljiva činjenica da takve odluke u NS BiH donosi upravo Izvršni odbor na čijem čelu se upravo nalazi Zeljković.

Podsjetimo, Zeljković je nakon nereda u Mostaru najavio najoštrije moguće sanckije organizatorima susreta te predsjedniku Rođenih Šemsudinu Hasiću, kojeg je smatrao najodgovornijim, a u Veležu se nadaju da će u procesu protiv NS BiH uspjeti dokazati da su on i delegat Đajić preokračili ovlaštenja i tako direktno utjecali na donošenje disciplinske odluke.