Tehnički problemi
450

Semafor iz Tešnja izazvao podsmijeh, iz TOŠK-a poručili da su tereni i suđenje komičniji

Piše: N. Kustura
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Na nogometnim terenima u Bosni i Hercegovini u prošlosti smo viđali razne čudne i gotovo nemoguće stvari, a situacija iz Tešnja, gdje je viđen semafor prikopčan na produžni kabel, dala je jednu novu dimenziju neozbiljnosti.

O katastrofalnim infrastrukturama i nezahvalnim uvjetima u kojima rade igrači danima se mogu pisati tekstovi, a nerijetko se dešavaju i problemi s tehnologijom.

Takav slučaj dogodio se na nedavnoj utakmici Prve lige Federacije BiH između domaćeg TOŠK-a iz Tešnja i ekipe Čapljine.

Naime, kada je došlo vrijeme za izmjenu, četvrti sudija je na uzdignutom malom elektronskom semaforu, prikopčanom na produžni kabel, pokazao ko izlazi, a ko ulazi u igru.

"Primijetio sam da se slučaj iz Tešnja ismijava na raznim portalima i putem društvenih mreža. U pitanju je bio tehnički problem, jer su se litijumske baterije istrošile. Delegat na meču je dozvolio da uz pomoć produžnog kabla ipak iskoristimo semafor kako bi se izvršila izmjena", rekao je za portal Klix.ba Emir Srkalović, član uprave tima iz Tešnja.

Međutim, ono što sportska javnost u BiH manje zna je mukotrpni trud grupe mladića koja je za kratki vremenski period digla TOŠK iz pepela izborivši za godinu dana plasman u viši rang.

"Svi su nam govorili da nismo normalni, da ne znamo u šta ulazimo, ali smo imali jedan cilj, a to je spasiti klub s tradicijom od propadanja. Apsolutno podržavam humor i slažem se da je situacija sa semaforom bila komična, ali po mom mišljenju još je komičnije suđenje i infrastruktura u bh. nogometu. Možda bi se trebali time pozabaviti pa da ne spriječimo neuspjehe koji godinama prate reprezentativni i klupski bh. nogomet", rekao nam je Srkalović te se dotakao još nekih problema.

"Troškovi Prve lige FBiH su veliki. Svi uposleni u klubu od sekretara do članova uprave rade volonterski i čine sve što je u njihovoj moći da Tešanj predstave u najboljem svjetlu nakon deset godina taborenja u nižim ligama. Mnogi bi se trebali ugledati na rad u TOŠK-u umjesto da sjede u kućama i čekaju sitnice i greške da se ismijavaju", istakao je Srkalović za kraj.

Inače, TOŠK se nakon deset odigranih kola u Prvoj ligi FBiH nalazi na 14. mjestu sa sedam osvojenih bodova i slijedi mu grčevita borba za opstanak.