Nogomet
60

Selektori bh. selekcija birali nove reprezentativce u Zenici

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Trening centru Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine ovog vikenda boravili su mladi igrači bh. porijekla koji žive u inostranstvu, a koji su najviše pokazali na kampovima u sklopu projekta "Otvorena vrata".

U Trening centar NS BiH u Zenicu pozvana su 44 igrača koji su selektirani u kampu u Ingloštadu ove godine, a tu je i nekoliko igrača koji su se nametnuli u Minhenu prošlog ljeta. Prema riječima jednog od trenera koji je selektirao fudbalere iz dijaspore Omera Boškaila, neki igrači nisu dobili priliku da se priključe okupljanju u Zenici, ali će se na njih računati u budućnosti.

Najviše dječaka koje su selektirali Zoran Erbez, Sakib Malkočević i Toni Karačić u Zenicu je došlo iz Njemačke, ali i iz Austrije, Holandije, Norveške, Danske i Australije.

Selektor "U-15" selekcije Zoran Erbez je kazao kako je projekat "Otvorena vrata" pozitivna stvar u bh. nogometu i odlična prilika da bh. dječaci iz dijaspore dođu do reprezentativnog dresa.

"Nogometni savez je napravio dobru stvar i nadam se da na tome neće stati. Veliki broj momaka je izrazio želju da pokažu svoje znanje kako bi ih mi selektori izabrali za neku od selekcija. Prošle godine smo imali desetak igrača koji su prošli reprezentativne selekcije i već učestvuju u kvalifikacionim krugovima. Ja bih čestitao i zahvalio se svim ljudima iz NSBiH koji su učestvovali u ovom projektu i što su nama selektorima omogućili da lakše dođemo do novih imena koji su naših korijena, koji imaju želju da igraju, ali svakako to moraju pokazati ovdje na terenu", kazao je Erbez.

Erbez je dodao da se na okupljanju svojom igrom i zalaganjem istaklo oko sedam igrača koji će imati priliku da nose reprezentativni dres.

"Mi iz stručnog štaba ćemo napraviti sastanak gdje ćemo napraviti spisak igrača. Do sada smo primijetili pet ili šest momaka koji se ističu i sigurno je da će u narednim okupljanjima biti pozvani na širi spisak, gdje će učestvovati u konkurenciji da budu reprezentativci BiH. Ima dosta mladih igrača koji su za moju 'U-15' selekciju zanimljivi i sigurno je da će dvojica ili trojica dobiti poziv", zaključio je Erbez.

Mladi bh. igrači iz dijaspore ovog vikenda odigrali su četiri utakmice, a konačna odluka o novim bh. reprezentativcima bit će poznata naknadno.