Nogomet
108

Selektor Slovenije dao zanimljiv savjet NS BiH u vezi sa novim selektorom Zmajeva

Piše: J. H.
Srečko Katanec
Srečko Katanec
Selektor nogometne reprezentacije Slovenije Srečko Katanec može biti zadovoljan dosadašnjim rezultatima u kvalifikacijama za Euro 2016. Iz četiri utakmice osvojio je šest bodova i trenutno se nalazi na drugoj poziciji. U razgovoru za Klix.ba prokomentarisao je smjenu Safeta Sušića sa mjesta selektora nogometne reprezentacije BiH.

Safet Sušić i Srečko Katanec su stari poznanici i prijatelji. Selektor Slovenije i sada već bivši selektor Zmajeva zajedno su nastupali u dresu bivše države.

Nakon raspada Jugoslavije sretali su se nekoliko puta, na nogometnim terenima i van njih. O Sušićevoj smjeni saznao je iz medija i, kako je rekao, nije mu bilo svejedno.

"Mene su smjenjivali dva puta u karijeri i normalno da nije ugodno. No, treba dići glavu gore i nastaviti dalje. Neka ode negdje i ne čita ove budalaštine po novinama i forumima", kaže Katanec na početku razgovora za Klix.ba.

Dodaje da je posao trenera takav da si uvijek pod pritiskom i nikad ne znaš šta se može desiti preko noći.

"Žao mi je, ali takav je ovaj posao i to je nogometna logika. Niko neće da analizira realno stanje, koga imaš, a koga ne na raspolaganju u određenom trenutku, ali to je balkanski folklor", dodaje naš sagovornik.

Katanec je Zmajeve poredio sa Argentinom i Portugalom u smislu da su sve tri reprezentacije ovisne o nekoliko ključnih igrača.

"Izvadi im Messija i Ronalda, to je potpuno drugi tim. Znam da BiH u toj utakmici nije imala nekoliko igrača, Džeku i Ibiševića. Bez njih, ta reprezentacija je upola slabija. Najlakše je smijeniti selektora", kaže Katanec.

Na naš upit koga bi Savez trebao imenovati za novog selektora, Katanec je uputio jedan zanimljiv savjet čelnim ljudima NS BiH.

"Čujem da su tu Halilhodžić, Bajević, Hadžibegić, Baždarević... Zašto ne napraviti koaliciju među njima. Nek sarađuju i to bi bilo vrhunski, neka se udruže. Kad svi budu u stručnom štabu, neće imati koga smjenjivati", dodaje Katanec kroz smijeh.

On je kazao da BiH ima reprezentaciju koja još uvijek može napraviti rezultat i da vjeruje u uspjeh Zmajeva.