Nogomet
29

Selektor Nigerije ni riječ o igri BiH i velikoj sudijskoj grešci u Cuiabi

Anadolija
Stephen Keshi (Foto: EPA)
Stephen Keshi (Foto: EPA)
Nogometna reprezentacija Nigerije na Svjetskom prvenstvu večeras je pobijedila prvi put nakon 1998. godine. Učinili su to u Cuiabi u meču drugog kola grupe F protiv BiH, debitanta na Mundijalu, rezultatom 1:0.

Izabranici selektora Stephena Keshija na taj način stigli su na prag plasmana u osminu finala Svjetskog prvenstva u Brazilu.  Kako javlja specijalni izvještač Anadolije iz Brazila, Keshi niti u jednom trenutku na oficijelnoj FIFA press konferenciji nije spomenuo igru BiH.

Nije se ni riječju htio osvrnuti na poništeni čist gol Edinu Džeki iz prvog poluvremena, kada su sudije signalizirale nepostojeći ofsajd.  

"Zasluženo smo pobijedili", rekao je Keshi, pa dodao: "Igrali smo dobro. Nismo iskoristili nekoliko šansi, ali i 1:0 dobar je rezultat za nas. Bilo je i grešaka koje ćemo nastojati otkloniti do utakmice sa Argentinom. Ono što je najvažnije jeste da smo na dobrom putu da se plasiramo u osminu finala Svjetskog prvenstva".

Tvrdi da nikada nije ni sumnjao da će njegovi igrači uspjeti iz grupne faze proći u dalji tok takmičenja.

"Dok god su mi zdravi igrači znam sa čim raspolažem. Igrali smo disciplinovano i odgovorno jer sam ja šef, a igrači veliki profesionalci koji me slušaju na terenu. Ni protiv Irana nismo igrali loše, ali jednostavno nismo dali gol. Teško je igrati protiv ekipe koja 90 minuta igra bunker. Iran je dobar. Vidjelo se to danas u meču kojeg je Argentina dobila sa 1:0, i to samo zahvaljujući Lionelu Messiju", smatra Keshi.

Za siguran plasman u osminu finala SP Nigerijcima treba bod iz meča trećeg kola 25. juna protiv Argentine. Mogu i izgubiti ako BiH remizira ili pobijedi Iran.