Nogomet
6

Selektor Gane više ne računa na Boatenga, prijavio i Essiena

Totalsport
Kwesi Appiah (Foto: EPA)
Kwesi Appiah (Foto: EPA)
"Kevin-Prince Boateng više nije dio mojih planova", obznanio je Kwesi Appiah, selektor reprezentacije Gane nakon neuspješnog nastupa te afričke selekcije na Svjetskom prvenstvu.

Treći put zaredom Gana je sudjelovala na završnom turniru svjetske smotre, ali je nastup u G grupi završila na razočaravajućem, posljednjem mjestu, sa samo jednim osvojenim bodom. Taj bod je Gana osvojila protiv najjačeg suparnika u grupi, Njemačke (2-2), dok je izgubila dvoboje s SAD-om i Portugalom, oba s 2-1.

Podbačaj je to u odnosu na zadnja dva nastupa na svjetskim prvenstvima, jer je Gana prije osam godina u Njemačkoj igrala u osmini finala, dok je prije četiri godine u Južnoafričkoj Republici nesretno ispala u četvrtfinalu od Urugvaja nakon izvođenja jedanaesteraca.

Osim rezultatskog neuspjeha, reprezentaciju su pratili i disciplinski problemi. Ganski nogometni savez uoči utakmice protiv Portugala je iz nacionalne ekipe najurio veznjake Kevin-Princea Boatenga i Sulleya Muntarija. Obojica su isključena zbog kršenja discipline, pri čemu je Boateng vrijeđao selektora Appiaha, dok je Muntari fizički napao dužnosnika Ganskog nogometnog saveza Mosesa Armaha.

Kevin-Prince Boateng, veznjak rođen u Njemačkoj, tvrdi da nije napravio ništa loše, ali je selektor Kwesi Appiah po povratku u Ganu na konferenciji za novinare istaknuo da "za sada na njegove usluge više ne računa".

Nacionalnom nogometnom savezu selektor je prijavio i veznjaka Milana Michaela Essiena koji se, prema njegovim riječima, odbio zagrijavati sa svojim kolegama uoči utakmice protiv Portugala, u kojoj je bio rezerva.

"Moje tehničko osoblje me na to upozorilo prije utakmice. Nismo tada imali vremena rješavati taj slučaj nekoliko minuta prije početka utakmice, ali sam Essiena prijavio našem savezu i zatražio pokretanje disciplinskog postupka.

Nakon što je s Nogometnim savezom Gane dogovorio ostanak na klupi, Appiah je odlučan u namjeri uvođenja reda i discipline u timu.

"Više nećemo tolerisati igrače koji će kršiti disciplinu i koji neće uložiti maksimalni trud. Ubuduće će reprezentativci morati potpisati ugovore koji će regulirati pravila ponašanja i kojima ćemo nastojati spriječiti probleme s kojima smo se susretali u Brazilu", najavio je Appiah.

Nogometni savez Gane je izdao javno izvinjenje zbog lošeg nastupa na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

"Nastupi naše reprezentacije su protekli debelo ispod očekivanja mnogih naših sunarodnjaka. Želimo im ponuditi ispriku zbog razoračenja koje smo im priredili", rekao je predsjednik saveza Kwesi Nyantakyi.