Nogomet
6

Selektor Engleske u problemima: Uspon Premiershipa "potapa" engleske fudbalere

Piše: O. T.
Wayne Rooney, kapiten Engleske (Foto: AFP)
Wayne Rooney, kapiten Engleske (Foto: AFP)
Prema podacima uglednog Transfermarkta u engleskom Premiershipu je ukupno 566 registrovanih igrača, a čak 373 su stranci što znači da najveći rang engleskog fudbala sadrži samo 34,1% engleskih igrača.

Proizvod toga je slabljenje kvalitete reprezentacije Engleske. Novi selektor Engleske Sam Allardyce izjavio da će u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji morati koristiti igrače koji ne igraju u svojim klubovima, jer je sve manje Engleza koji su standardni u svojim klubovima, kao i onih koji igraju veliku ulogu u klubovima Premiershipa.

"Mislim da ću morati odabrati igrače koji ne igraju u svojim klubovima. Pričao sam sa Royom Hodgsonom nekoliko puta i činjenica je da obično uzimate igrače koji nisu standardni u svojim klubovima. Jedna od poteškoća je to što imamo najmanji izbor engleskih igrača do sada", kazao je Allardyce.

U poređenju sa preostale četiri lige od pet najboljih liga Evrope, Premiership ima daleko najviše stranaca u svojim redovima.

Od 528 igrača Bundeslige, 253 su stranci što procentualno iznosi 49,8%, tako da Nijemci imaju više od 50% igrača svoje nacionalnosti u njemačkom prvenstvu.

Stanje kod Francuza je još bolje. Ligue 1 ukupno broji 546 igrača od kojih je 230 stranaca. Dakle, Ligue 1 ima 57,9% francuskih igrača.

Popriličan problem sa brojem stranih igrača ima i Italija koja ima 318 stranca od ukupno 585 registrovanih igrača tako da njen procenat domaćih igrača iznosi 45,6%.

Najbolje stanje imaju Španci sa 60,3% domaćih igrača u Primeri koja broji 486 igrača od čega su 193 stranci.

Upravo Španci i preovladavaju u engleskom Premiershipu koji trenutno broji 34 igrača iz Španije. Slijede Franzuci kojih ima 26, a onda Irci (25) i Belgijanci (21).

Nedostatak engleskih igrača i činjenica da u najvećim engleskim klubovima Englezi ne igraju veliku ulogu kao ranije, otežavaju posao svim selektorima Englske. Čak i kapiten Engleske i Manchester Uniteda Wayne Rooney nije igrač za kojeg je zagarantovano da će igrati veliku ulogu na Old Traffordu u ovoj sezoni, odnosno spada u red onih koji moraju dokazati da zaslužuju mjesto u prvoj postavi Josea Mourinha.

Razlog ovakvih okolnosti jeste veliki upliv novca u Premiership zbog čega se klubovi ne prezaju dovoditi skupa pojačanja drugih nacionalnosti i nisu primorani na proizvodnju vlastitih igrača.