Nogomet
13

Euro 2016: Albanija debituje protiv Švicarske, debi Velsa i Slovačke, Engleska ili Rusija?

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
Drugog dana Evropskog prvenstva u Francuskoj na rasporedu je jedna utakmica iz grupe A i dvije utakmice grupe B. U tri meča vidjet ćemo tri debitanta na evropskim prvenstvima i jedan svojevrsni derbi.

Grupa A, Albanija - Švicarska (15h, Stade Bollaert-Delalis)

U drugom meču 1. kola grupe A sastaju se debitant Albanija i Švicarska. Pored prvog nastupa na velikom takmičenju, a samim tim i na Evropskom prvenstvu, Albanija će tražiti prvu pobjedu protiv Švicarske. Do sada su u šest međusobnih mečeva Švicarci slavili pet puta, dok je jedan meč okončan remijem.

Posebnu notu ovom meču donosi podatak da će se na suprotnim stranama naći dva brata - Taulant Xhaka koji nastupa za Albaniju i Granit Xhaka koji nastupa za Švicarsku.

Čak devet igrača Albanije (Amir Abrashi, Arlind Ajeti, Migjen Basha, Shkëlzen Gashi, Frédéric Veseli, Naser Aliji, Lorik Cana, Burim Kukeli i Ermir Lenjani) ili se rodilo ili je provelo veliki dio djetinjstva u Švicarskoj, dok u redovima Švicarske nastupaju četiri igrača (Valon Behrami, Admir Mehmedi, Blerim Džemaili, Xherdan Shaqiri) sa albansim porijeklom.

Albanija, čiji je selektor Gianni de Biasi iz Italije, svoju igru gaji na čvrstoj odbrani gdje glavnu ulogu vodi štoper Nantesa i kapiten Albanije Lorik Cana (32). Napadačka igra, odnosno igra u posjedu ono je s čime se Albanija ne može pohvaliti. Očekuje se da će igrati u formaciji 4-3-3 s defanzivnom tranformacijom u 4-5-1.

Selekcija Švicarske koju s klupe predovdi Sarajlija Vladimir Petković imala je vrlo dobar učinak u kvalifikacijama gdje je u 10 utakmica postigla 24, a primila samo osam golova. Švicarci će igrati u formaciji 4-2-3-1 ili 4-3-3.

Grupa B, Vels - Slovačka (18h, Stade de Bourdeaux)

Prvi meč 1. kola grupe B donosi sudar dva debitanta na evropskim prvenstvima, a to su Vels i Slovačka. Glavna uzdanica Velsa Gareth Bale prije 10 godina postigao je prvi gol za reprezentaciju i postao najmlađi strijelac u njenoj, a tada je Vels igrao upravo protiv Slovačke koja je u Cardiffu slavila sa 5:1.

Od Balea će mnogo zavisiti uspjeh Velsa na Euru u Francuskoj jer je krilo Real Madrida postiglo čak sedam od 11 golova Velsa u kvalifikacijama za Euro. Procentualno, Bale je postigao 82% golova svoje selekcije u pohodu na Euro.

Slovčkoj je ovo prvo Evropsko prvenstvo od osamostaljenja i raspada Čehoslovačke. Slovaci su kvalifikacije obilježili pobjedom nad Španijom kojoj su nanijeli prvi poraz u 36 kvalifkacionih utakmica u devet godina.

Veliki broj igrača iz Premiershipa zajedno sa superstarom Garethom Baleom aduti su koji Velsu povećavaju apetite na prvenstvu u Francuskoj. Selekcija Chrisa Colemana ima kvalitet da napravi veliko iznenađenje i spada u red reprezentacija koje, uz postojeći format Eura, mogu otići barem do četvrtfinala.

Ova reprezentacija nema mnogo igrača u vodećim ligama Evrope, a samim tim ne sadrži ni puno zvijezda. Posebno se ističu Marek Hamšik iz Napolija i Martin Škrtel iz Liverpoola. Timska igra i kompaktnost u formaciji 4-2-3-1 uz Hamšikov kvalitet osnovne su vrline tima koji s klupe vodi Jan Kozak.

Grupa B, Engleska - Rusija (21h, Stade Velodrome)

Na prelijepom stadionu Velodrome Engleska će se susresti sa Rusijom, selekcijom koja je u posljednjem okršaju ova dva tima Englezima nanijela koban poraz na domaćem terenu. Radi se o meču koji je odigran u sklopu kvalifikacija za Euro 2008. godine kada su Englezi nakon poraza od Rusije u gostima (2:1) poraženi i od Hrvatske (3:2) na Wembleyu zbog čega su propustili plasman na završnicu.

Nakon neprežaljenog poraza od Hrvatske, Engleska je odigrala ukupno 22 meča brojeći kvalifikacije i završnice evropskih prvenstava i računajući regularni tok meča i produžetke nije izgubila nijedan meč ostvarivši učinak od 17 pobjeda i pet remija. Jedini remi koji je okončan porazom bio je onaj sa posljednjeg Eura kada je Gordi Albion u četvrtfinalu poražen od Italije nakon penala.

Za Rusiju je ovo četvrti uzastopni nastup na završnicama i peti od mogućih šest od osamostaljenja ove zemlje.

Najveća konkurencija Gordog Albiona leži u napadu gdje su Vardy, Kane, Sturridge, Rooney i Rashford. Generalno, Roy Hodgson raspolaže najmlađim timom na Evropskom prvenstvu sa prosjekom godina 25,8. To ukazuje da Englezima nedostaje iskustva i nije mali broj igrača koji će trebati po prvi put preuzeti odgovornost na ovakvom takmičenju.

Rusiju je u kvalifikacijama preporodio selektor Leonid Slutsky koji je selekciju preuzeo od Fabija Capella. Veliki hendikep za Rusiju je povreda ponajboljeg igrača Alana Dzagova, veznjaka CSKA Moskve, a boljka ovog tima mogu biti štoperi gdje konkurenciju čine braća Berezutski (33) i Sergei Ignashevich (36) koji su na zalascima karijera.