Nogomet
0

Šef kompanije koja distribuira ulaznice za SP pobjegao policiji

Totalsport
Britanac Ray Whelan, izvršni direktor kompanije Match Hospitality koja za FIFA-u distribuira ulaznice za Svjetsko nogometno prvenstvo, pobjegao je svega nekoliko dana nakon što je prvi put uhapšen.

Podsjetimo, Whelan je uhapšen pod sumnjom da je bio dio organizirane skupine koja je stekla ogromnu dobit preprodajom ulaznica za posljednja četiri SP-a. Noć s ponedjeljka na utorak je proveo u zatvoru u Rio de Janeiru, a potom je pušten uz kauciju.

Nakon pribavljenih novih dokaza policija je u četvrtak s nalogom za hapšenje došla u hotel Copacabana Palace u kojem je odsjeo Whelan, ali i mnogi FIFA-ini dužnosnici, uključujući i predsjednika Seppa Blattera. Whelana, međutim, nije bilo tamo, a nadzorne su kamere pokazala da je pobjegao od policije kroz izlaz za poslugu.

"Whelana sada smatramo bjeguncem. Nadzorne su ga kamere snimile kako bježi kroz izlaz za poslugu", istakao je policijski istražitelj Fabio Barucke.

Tokom prošle sedmice policija je uhapsila 11 osoba koje su dio prijevare teške oko 90 miliona dolara. Sumnja se da je zločinačka organizacija ilegalno prodavala ulaznice tokom posljednja četiri SP-a i tako stekla ogromnu dobit. Kao vođa organizacije uhapšen je Alžirac Mohamadou Lamine Fofana koji vodi kompaniju koja sarađuje s Match Hospitalityjem, a policija je u raciji zaplijenila ulaznice, novac, mobilne telefone i računala.