Nogomet
18

Schweinsteiger se oprostio od reprezentacije Njemačke, napušta i United?

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Veznjak Manchester Uniteda Bastian Schweinsteiger oprostio se od reprezentacije Njemačke.

Schweinsteiger je sa kapitenskom trakom na ruci predvodio Njemačku na proteklom Evropskom prvenstvu u Francuskoj gdje je Elf zaustavljen u polufinalu od selekcije domaćeg tima koji je slavio sa 2:0.

Ovaj 31-godišnji veznjak je četvrti na listi igrača sa najviše nastupa za reprezentaciju Njemačke za koju je skupio 120 nastupa. Ispred njega su Lothar Matthaus (150), Miroslav Klose (137) i Lukas Podolski (129).

"Imao sam priliku iskusiti trenutke koji su bili neopisivo lijepi i uspješni", kazao je Schweinsteiger u svom saopćenju.

Schweinsteiger je debitantski nastup za Njemačku upisao 2004. godine i vremenom je postao rekorder Njemačke po broju nastupa na evropskim takmičenjima gdje je igrač Uniteda skupio 18 utakmica.

Nastupajući za Njemačku Schweinsteiger je osvojio dvije bronzane medalje sa svjetskih prvenstava (2006. i 2010.) te titulu na Svjetskom prvenstvu 2014. godine. Igrao je i na tri evropska prvenstva i svaki put je stizao minimalno do polufinala, a 2008. godine je poražen u finalu od Španije.

Mediji u Engleskoj pišu da bi Schweinsteiger mogao napustiti i redove Manchester Uniteda, jer je novi trener Crvenih đavola Jose Mourinho navodno napravio listu od devet igrača za koje smatra da trebaju napustiti klub, a među njima je i Schweinsteiger.