Nogomet
2

Schalke siguran protiv Herthe, Kolašinac i Ibišević igrali svih 90 minuta

Piše: N. K.
Foto: EPA
Foto: EPA
Fudbaleri Schalkea savladali su u okviru 20. kola Bundeslige ekipu Herthe rezultatom 2:0, a strijelci su bili Burgstaller i Goretzka.

Schalke je dominirao tokom prvog poluvremena iako je prvu veliku šansu na utakmici propustila Hertha. Kalou je primio loptu u šesnaestercu, pucao po golu, ali mu je šut otišao malo iznad prečke.

Tri minute kasnije veznjak Schalkea Goretzka pogodio je stativu, dok je malo kasnije njegov udarac odbranio golman Herthe Jarstein.

Napadi domaćih nisu prestajali. Deset minuta prije odlaska na odmor Burgstaller je imao sjajnu priliku, ali je lopta prošla malo pored stative.

Ipak, u 41. minuti Burgstaller dolazi do gola iskoristivši odličan centrašut pa se na odmor odlazi sa minimalnom prednošću Schalkea.

I u nastavku utakmice domaći su imali apsolutnu nadmoć. Burgstaller je umalo postigao svoj drugi gol, ali je lopta opet prošla nekoliko centimetara pored stative.

Slično je prošla i lopta nakon šuta Nalda kojim je završio sjajnu ekipnu akcije Schalkea.

Goretzka pola sata prije kraja meča rješava pitanje pobjednika. Uputio je veličanstven udarac sa ivice šesnaesterca pa Jarstein nije imao nikakvih šansi da odbrani udarac.

Bh. reprezentativac Vedad Ibišević u 70. minuti uputio je dobar udarac, ali je golman Schalkea Fahrmann refleksnom odbranom spriječio njegov pokušaj.

Veliku šansu za Herthu malo kasnije promašio je i Pekarik.

Bh. reprezentativac Sead Kolašinac odigrao je cijeli susret za Schalke, kao i ranije pomenuti Ibišević za Herthu.

Schalke je s nova tri boda prestigao Mainz i Augsburg i sada je na 11. mjestu, dok je Hertha ostala šestoplasirana ekipa Bundeslige.