Spyros Louis
101

Savršenstvo bez usijanja: Pogledajte stadion na kojem Zmajevi igraju protiv Grčke

K. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Susret između nogometnih reprezentacija Grčke i BiH igra se na Olimpijskom stadionu "Spyros Louis" u Atini, a ovaj fascinantni stadion u savršenom stanju dočekat će početak utakmice.

Travnjak na najvećem grčkom stadionu je u perfektnom stanju, a prema onome što smo mogli vidjeti na posljednjem treningu Zmajeva pred utakmicu s Grčkom, sami reprezentativci pozitivno su reagovali na kvalitet samog terena i činjenicu da je, metaforički rečeno - "svaka travka jednaka".

Ipak, ono što brine organizatore utakmice jeste činjenica da se na tribinama ovog prelijepog kompleksa očekuje najviše 10.000 navijača - zbog izuzetno male zainteresovanosti za ovaj meč, a prije svega zbog toga što Zmajevi nisu atraktivan protivnik i zbog toga što su Grci odavno izgubili šanse da se kroz kvalifikacije plasiraju na Euro 2020. godine.

Također, grčki tim trenutno se nalazi u fazi smjene generacije i s novim selektorom bez ikakvog rezultatskog imperativa dočekat će susret protiv BiH, što je još jedan od razloga zbog čega ni 20 posto stadiona neće biti popunjeno za susret 8. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Olimpijski stadion ”Spyros Louis” u Atini otvoren je 1982. godine, a renovinar je od 2002-2004. godine za potrebe Olimpijskih igara 2004. godine. Nova konstrukcija koštala je nevjerovatnih 265 miliona, a najveća posjeta bila je u susretu između Olympiakosa i HSV-a 1983. godine kada je na stadionu bilo 75.263 navijača.

Što se tiče redovnog kapaciteta, stadion prima nešto manje od 70.000 navijača, a vlasnik je Olimpijski komitet Grčke. Prema informacijama koje smo dobili od lokalnog stanovništva, stadion gotovo nikada nije ispunjen do posljednjeg mjesta, čak ni kada se igraju nogometni gradski derbiji između Olympiakosa, Panathinaikosa i AEK-a, što je prava šteta s obzirom na ambijent koji pruža.

Još jednom napominjemo, na utakmici između Grčke i BiH očekuje se najviše 10.000 navijača, među kojima bi trebalo biti oko 500 bh. navijača. Susret se igra u utorak s početkom u 20:45 sati, a kako izgleda sam stadion možete pogledati u fotogaleriji i video klipu.