Nogomet
2

Sassuolo izbacio Frosinone iz lige i prestigao Milan u borbi za Evropu, Udinese izborio opstanak

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U pretposljednjem, 37. kolu Serie A saznali smo još jednog putnika u niži rang. To je Frosinone koji je na svom terenu izgubio od Sassuoloa (1:0) čime se pridružio Veroni koja je ranije ispala.

Ovom pobjedom Sassuolo je napravio korak bliže ka plasmanu u kvalifikacije za Evropsku ligu pošto je prestigao Milan. Sassuolo je sada na šestom mjestu i ima bod više od Milana. U posljednjem kolu Sassuolo dočekuje Inter, dok Milan na San Siru dočekuje Romu.

Milan je posljednji put u evropskim takmičenjima igrao u sezoni 2013/14. kada je ispao od Atletico Madrida u osmini finala Lige prvaka.

Velika tri boda u borbi za Evropu Sassulou je donio Politano u 85. minuti susreta. Tim je golom usput i poslao Frosinone u niži rang.

Šansu da pobjegne iz opasne zone propustio je Carpi koji je na domaćem terenu izgubio od Lazija (3:1). A sve je moglo biti drugačije da je Mbakogu pogodio dva promašena penala zbog čega je postao glavni tragičar meča.

Mbakogu je kod rezultata 0:0 u 12. minuti promašio prvi penal, a onda je Lazio poveo golovima Biševca (23') i Candreve (32'). Potom je Mbakogu promašio drugi penal u 41. minuti. Potpuni potop njegovog tima uslijedio je u 73. minuti kada je Klose pogodio za 3:1.

Gol za utjehu domaćih postigao je upravo tragičar Mbakogu u 84. minuti. No, tada je bilo kasno... Do kraja meča Lazio je ostao sa dva igrača manje nakon što su isključeni Biglia (dva žuta) i Đorđević (direktan crveni karton).

Atalanta je na domaćem terenu remizirala sa Udineseom (1:1) koji je ovim remijem osigurao opstanak. Zapata je doveo goste u vodstvo u 10. minuti, a konačnih 1:1 postavio je Bellini devet minuta kasnije.

Ubjedljivu pobjedu upisala je Genoa u gostima protiv Sampdorije(3:0). Strijelci su bili Pavoletti (3') i Suso (26', 74').

Jedini meč bez golova odigrali su Fiorentina i Palermo (0:0) na stadionu Artemio Franchi u Firenzi. Palermo sada ima bod više od zone za ispadanje i treba pobjedu u posljednjem kolu protiv Verone kod kuće kako bi osigurao opstanak.

Tabela: