Nogomet
0

Sarajlija vatreni navijač Galatasarayja: Ne pitajte me za koga navijam kada igraju BiH i Turska

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Kenan Karabacak (22), rođen je u Sarajevu, ali je prve riječi izgovorio u Turskoj. Sin Turčina Nacija i Bosanke Amele vatreni je navijač Galatasarayja, kluba koji, kaže, neizmjerno voli.

"Životne sudbine se ne mogu predvidjeti. Prije rata u Bosni i Hercegovini moj otac vozio je autobus na relaciji Istanbul – Sarajevo, a mama je radila u direkciji Turističke agencije 'Centrotrans'. Upoznali su se kroz posao. Mojoj sestri Lejli i meni pričali su kako je to bila ljubav na prvi pogled, baš kao u turskim TV serijama, izuzetno popularnim kod nas na Balkanu“, kaže Kenan.

Kao beba je morao napustiti BiH. U posljednji čas, prije nego što su srpske snage opkolile Sarajevo, uspio je sa ocem i majkom otići u Tursku, tačnije u Silivri Istanbul.

"Od 1992. do 1999. godine živio sam u Turskoj, gdje sam završio tri razreda škole. U Sarajevo smo se vratili za vrijeme snažnih zemljotresa u Turskoj, nažalost, kada je tamo poginuo veliki broj ljudi. Pošto je otac bio stalno na putu, i nije mogao biti sa nama, odlučio je da se vratimo u Bosnu, gdje smo tada bili sigurniji“, rekao je Karabacak.

Kenan je danas student žurnalistike u Sarajevu. Već se okušao u novinarstvu, jer je pisao za pojedine bh. sportske portale, ali paralelno sa studijem, radio je i na prijevodu turskih serija.

"To je užasno težak posao. Slušaš i prevodiš pet, šest sati epizodu od 35 do 45 minuta“, ističe Karbacak, objasnivši odakle fanatizam za fudbalskim klubom Galatasaray:

"Moj otac, također, veliki je navijač Galatasarayja. Rekao bih, naslijedio sam ljubav prema Galati. Odrastao sam uz igre Arifa Erdema i Hakana Sukura. Prve riječi koje sam rekao nisu bile ni mama, ni tata, nego 'Aif'. Zvao sam tako Arifa Erdema, pošto nisam znao izgovoriti 'r'. Kako sam rastao sve više je rasla i ljubav prema voljenom klubu, a kolika je danas, najbolje govore riječi moje mame, koja kaže da bih prodao nju za Galatasaray“, kazao je Karabacak.

U Bosni i Hercegovini postoji zvanično Udruženje navijača Galatasarayja, čije je sjedište u Zenici, gdje domaće utakmice većinom igra fudbalska reprezentacija BiH. Predsjednik Udruženja je Zeničanin Afan Abazović, dok je Karabacak potpredsjednik.

"Imamo 1.500 registriranih članova, navijača Galatasarayja u BiH. Okupljali smo se do sada u manjim grupama po kafićima, kako bi pratili utakmice našeg kluba. Međutim, uskoro planiramo napraviti veliki skup i zajedno gledati i bodriti Galatasaray u nekom od mjesta u BiH. Planiramo i organizirano ići na utakmice, naravno, ako nam finansije to dozvole“, govorio je Karabacak.

On je bio dva puta bio na utakmicama Galatasarayja na TT Areni. Prošle sezone "crveno - žute“ bodrio je uživo u duelu Lige prvaka protiv Brage (0:2), a drugi put prije nekoliko dana u istom takmičenju, kada su njegovi ljubimci doživjeli debakl u Istanbulu od Real Madrida (1:6).

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
"Kada sam prošle godine bio na TT Areni plakao sam od sreće i uzbuđenja. Zvao sam sa stadiona rođaka u Bosni, također navijača Galatasarayja. Plačući, pričao sam mu o fantastičnoj atmosferi. I protiv Reala bilo je odlično. Navijači Galate i tada pokazali su da su najbolji na svijetu, jer i poslije poraza od 1:6 pjesmom i navijanjem pozdravili su igrače. Nije bilo psovki i gađanja igrača zbog visokog poraza, kako to nerijetko biva kod nas na Balkanu“, rekao je Karabacak, koji je, naglašava, beskrajno zahvalan Esatu Akbulbulu, vlasniku jedne od turskih firmi, jer ga je oba puta ugostio i finansirao njegove dolaske na mečeve Galatasarayja.

Sarajlija planira ići i na utakmice protiv Kobenhavana i Juventusa, koje će Galatasaray ove sezone odigrati u grupnoj fazi Lige prvaka u najvećem turskom gradu.

"Išao bih na svaku utakmicu da mogu. Za Galatasaray uvijek imam vremena i on mi je najvažniji. Za Galatasaray sam tu, i u dobru i zlu, kao i svaki njegov istinski navijač“, tvrdio je Karabacak.

Na pitanje za koga navija kada igraju Bosna i Hercegovina – Turska Karabacak nema odgovor, te smatra da ga neće imati do kraja života:

"To me nemojte pitati, jer sam pola Turčin, pola Bosanac. Kada sam tek došao iz Turske u Sarajevo navijao sam za Tursku, one godine kada je bila utakmica na Olimpijskom stadionu 'Asim Ferhatović Hase – Koševo'. Bio sam tada u turskom folu, pod emocijama, ali sada je to izjednačeno. Kada igraju BiH i Turska, nekako sam neutralan. Radujem se pobjedi neke od reprezentacija, ali ujedno i tugujem zbog poraza druge“.

Karabacak je uvjeren da će BiH igrati na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, ali nada se da bi i "druga njegova zemlja, ipak, mogla na Mundijal“.

"Bosna ide na SP. Pobijedit će kući Lihtenštajn i u Litvaniju u Kaunasu, i to je to. Turska može dobiti Estoniju i Holandiju, pa kroz baraž doći do Brazila. Bio bih presretan da se to desi, pa da sa dvije zastave putujem iduće ljeto u Brazil“, rekao je Karabacak za Anadolu Agency.