1. pretkolo
55

Sarajevo, Željezničar i Široki Brijeg počinju svoj put u Evropskoj ligi

Piše: O. T.
Stadion Grbavica (Foto: Klix.ba)
Stadion Grbavica (Foto: Klix.ba)
Utakmicom između Zarije Balti iz Moldavije i bosanskohercegovačkog predstavnika Sarajeva (19:00 sati, Kišnjev) u 1. pretkolu Evropske lige počinje nova sezona za bh. klubove u Evropi. Nakon Sarajeva, od 20:30 sati na Pecari Široki Brijeg će početi svoj meč protiv kazahstanskog Ordabasyja, dok će od 20:45 sati Željezničar na Grbavici igrati protiv crnogorske Zete. Uzvrati svih mečeva igrat će se za sedam dana.

Zaria Balti - Sarajevo (19:00 sati, stadion Zimbru)

Pošto Zarijin stadion Orasenesc ne ispunjava uslove za odigravanje evropskih duela, meč se igra u Kišnjevu, a moldavski klub je ionako autsajder u ovom dvomeču. Radi se o ekipi koja je u 33-godišnjoj historiji osvojila samo jedan trofej i to Kup Moldavije prošle godine, a u evropskim takmičenjima su odigrali ukupno šest susreta.

Novinar iz Moldavije Artur Vaculencic koji piše za noi.md u izjavi za naš portal prognozirao je prolazak Sarajeva u 2. pretkolo Evropske lige, jer smatra da je Zaria Balti najgori moldavski predstavnik u Evropskoj ligi ove sezone.

Sarajevo je do Evropske lige stiglo osvajanjem trećeg mjesta na tabeli Premijer lige i napravilo je nekoliko bitnih promjena u odnosu na roster iz prošle sezone. Ekipu su napustili Adnan Kovačević i Saša Balić, a za mečeve protiv Zarije nisu prijavljeni ni Edin Rustemović ni Said Husejinović ni Amer Bekić koji su na izlaznim vratima. Najveći gubitak je definitivno dojučerašnji kapiten Haris Duljević kojem je istekao ugovor. Ekipu su pojačali krilni napadač Mićo Kuzmanović iz ekipe Mladost Doboj-Kakanj i veznjak Amar Rahmanović (naknadno prijavljen za meč protiv Zarije) iz slovenske ekipe Celje.

Konačni spiskovi igrača Željezničara, Sarajeva i Širokog Brijega za prvo pretkolo Evropske lige

S obzirom na to da su u tim stigla dva nova igrača, koja su i posljednji pripremni meč protiv Krupe počela na klupi (poraz 3:1), trener Mehmed Janjoš će vjerovatno izvesti ekipu koju smo gledali i u prethodnoj sezoni. Ekipu čiji je kapiten sada štoper Marko Mihojević.

Potencijalni sastav Sarajeva: Pavlović - Hodžić, Novaković, Mihojević, Al. Bekić - Sarić, Ivetić, Radovac - Hebibović, Crnkić, Ahmetović.

Široki Brijeg - Ordabasy (20:30, stadion Pecara, prijenos Sport Klub)

Široki Brijeg će snage odmjeriti s drugoplasiranom ekipom kazahstanskog prvenstva iz prošle sezone Ordabasijem, a u aktuelnom prvenstvu je na trećem mjestu nakon 19 odigranih kola. Ordabasy je veoma iskusna ekipa u kojoj čak deset igrača ima status reprezentativca (osam Kazahstana te po jedan Bugarske i Uzbekistana).

Prednost Ordabasyja u ovom meču, osim skupljeg rostera koji se doima i kvalitetnijim, jeste i ta što je ova ekipa već u takmičarskoj formi, dok je Široki Brijeg stigao odigrati tek jedan pripremni meč.

Predstavljamo protivnike bh. klubova u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Evropsku ligu

"Pošto se drugi meč igra u Kazahstanu, mislim da Ordabasy ima dobre šanse. Za Široki bi bilo još teže da se meč igra u Shymkentu, jer je to najtoplija regija Kazahstana. Jedan od faktora koji je na strani našeg tima je taj da svi navijači kazahstanskog fudbala navijaju za naše klubove u evropskim takmičenjima tako da će podrška u Almatyju biti dobra. Kada uzmem sve faktore u obzir, mislim da je Ordabasy favorit sa šansama 65:35”, kazao je u razgovoru za naš portal kazahstanski novinar Bakhytzhan Nurpeisov koji piše za vesti.kz.

Široki su od igrača koji su završili prošlu sezonu napustili golman Antonio Soldo (29), štoper Boris Pandža (30) i veznjaci Ivan Sesar (27) i Mario Marina (28), a vrlo je izvjesno da će otići i Damir Zlomislić koji se povezuje s bjeloruskim Šahtjorom iz Soligorska. U ekipu su stigli veznjaci Josip Ćorić (29) i Luka Begonja (25) iz zagrebačke Lokomotive te veznjak iz Splita Luka Grubišić (19).

Osvajač Kupa BiH je u pripremnoj utakmici protiv Željezničara pokazao da zna igrati lijep i dopadljiv fudbal te uz to stvarati šanse, ali pravi ispit slijedi tek večeras. Ekipa koju s klupe predvodi mladi trener Goran Sablić i za koju nastupaju mladi igrači poput Luke Menala, Stjepana Lončara, Dejana Čabraje i Dine Ćorića zajedno s iskusnim Josipom Barišićem, Wagnerom Santosom Lagom i Ivanom Krstanovićem, gladna je novih uspjeha.

Potencijalni sastav Širokog Brijega: Bilobrk - D. Ćorić, Bralić, Barišić, Marković - J. Ćorić, Begonja, Lončar - Menalo, Čabraja, Krstanović.

Željezničar - Zeta (20:45 sati, stadion Grbavica)

Protivnik Željezničara u 1. pretkolu Evropske lige je Zeta koja je u prvenstvu Crne Gore prošle sezone zapravo osvojila najviše bodova, ali pošto joj je šest bodova oduzeto, zauzela je drugo mjesto s istim brojem bodova kao i Budućnost i Mladost. Budućnost je na kraju osvojila prvenstvo zbog boljeg međusobnog omjera protiv Zete.

Strani novinari o bh. klubovima u Evropi: Sarajevu najveće šanse, Zrinjski nije autsajder

"Zeta je mlad sastav s velikim brojem talentovanih igrača. Praktično, najtalentovaniji fudbaleri u Crnoj Gori igraju u taboru Vukova. Trener tima je odlični Dušan Vlaisavljević, preuzeo je ekipu na jesenjoj polusezoni i stvorio je respektabilan tim kojem nedostaje samo iskustvo", kazao je u izjavi za naš portal novinar hrvatskog portala Index.hr i crnogorskih Dnevnih novina Aleksandar Popović.

Nakon što su dobili Željezničar kao protivnika u 1. pretkolu igrači Zete su slavili, a snimak slavlja obišao je internet. Trener Vlaisavljević je imao odgovor za takav potez njegovih igrača.

"Protiv pet ekipa smo mogli igrati. Četiri su bile iz okruženja (Željezničar, Rabotnički, Osijek i Crvena zvezda, op. a.) i jedna s Kipra. Na kraju su ostali samo Željo i AEL i moji igrači se nisu radovali što igramo sa Željom, već što ne igramo s AEL-om", rekao je Vlaisavljević.

Željezničar je u odnosu na prošlu sezonu ostao bez Semira Kerle, Mattea Boccacinija, Danijela Stojanovića, Muhammeda Muse i Miroslava Stevanovića, a Samir Bekrić će biti poslan na posudbu. Najavljivano je da će ekipu napustiti najbolji strijelac Premijer lige u prošloj sezoni Ivan Lendrić, ali on je našao svoje mjesto na spisku igrača za večerašnji meč.

Slavko Petrović je u prvi tim uvrstio nekoliko juniora, a čelnici kluba su mu doveli tri pojačanja. Stigli su ofanzivci Asim Zec iz Slobode i Dženan Zajmović iz Travnika te štoper Danijel Graovac iz Apollona.

Očekuje se da će Zec zamijeniti Miroslava Stevanoviča, a Graovac nadomjestiti odlazak Semira Kerle. Na ostalim pozicijama u timu vjerovatno neće biti promjena u odnosu na prošlu sezonu.

Za Željezničar će ovo biti posebna noć pošto će prvi put nakon 13 godina zaigrati evropski meč na Grbavici, koja je uz to proširena istočnom tribinom.

Potencijalni sastav Željezničara: Kjosevski - Stevanović, Graovac, Bogičević, Stanić - Blagojević, Marković - Zec, Zeba, Zakarić - Lendrić.

Hoćemo pobjedu, hoćemo pobjedu...

Posljednju pobjedu nekog bh. kluba u evropskim takmičenjima upisao je Željezničar koji je 23. jula 2015. godine na Koševu u uzvratu 2. pretkola Evropske lige savladao mađarski Ferencvaroš rezultatom 2:0 te s ukupnih 3:0 prošao u treće pretkolo u kojem je s ukupnih 3:1 ispao od belgijskog Standarda iz Liegea.

Od navedenog datuma bh. klubovi su, računajući i okršaje Željezničara protiv Standarda u sezoni 2015/16. odigrali 10 evropskih utakmica i u njima su upisali četiri remija i šest poraza uz ukupnu gol-razliku 3:12.

Prošle sezone u osam mečeva u kojima su nas predstavljali Zrinjski (Liga prvaka), Široki Brijeg, Sloboda i Radnik iz Bijeljine (Evropska liga) upisali smo četiri remija i četiri poraza uz gol-razliku 2:9.