Nogomet
255

Tok utakmice / Sarajevo - Željezničar 0:1

Piše: O. T.
Foto: Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Za ponos, za grad, za Evropu", bio je kratki opis 107. ligaškog derbija sarajevskih rivala Sarajeva i Željezničara koji su u 26. kolu BHT Premijer lige BiH igrali na stadionu "Asim Ferhatović Hase". Željezničar je slavio sa 1:0. Tekstualni prijenos sa fotografijama i videozapisima možete pratiti uživo na portalu Klix.ba.

90+' - Kraj! Željezničar je slavio sa 1:0 i prestigao Sarajevo na tabeli. Ovom pobjedom "Plava lokomotiva" nastavlja stopostotan učinak u proljetnom dijelu lige i upisao je prvu pobjedu na Koševu nakon 12 godina.

90+' - Sarajevo pokušava dugim loptama, ali nema opasnosti za goste. Igra se posljednji minut sudijske nadoknade.

90+' Jakupović je produžio šest minuta. Prethodno je Stevanović šutirao preko gola.

89' - Crveni karton za Amera Bekića! Ofanzivac Sarajeva je bez lopte udario Kosorića po licu nakon čega je nastala gužva i svađa igrača na terenu. Igra se nastavila.

85' - Posljednja izmjena u redovima gostiju. Dejan Djermanović je zamijenio Samira Bekrića.

83' - Druga izmjena za Željezničar. Nermin Zolotić mijenja povrijeđenog Tiaga.

80' - Prečka! Duljević je pogodio prečku sa desne strane, a onda je zaprijetio i Benko. Sarajevo je malo prije prečke izvelo dva kornera. Igrači Sarajeva su tražili penal pošto je Duljevićeva lopta, prije nego je pogodila prečku, pogodila Kosorića u ruku.

78' - Lukav pokušaj Blagojevića! Pokušao je prevariti Pavlovića koji je očekivao centaršut. Lopta je pogodila spoljni dio mreže.

77' - Stevanović je izborio prekršaj na lijevoj ivici šesnaesterca Sarajeva. Prekšraj je napravio Kovačević. Pored lopte je Blagojević.

75' - Opasnost i na drugoj strani nakon bespotrebnog istrčavanja Kjosevskog. Ipak, Željezničar se spasio. Nakon toga je Sarajevo izvršilo treću izmjenu Samir Radovac je zamijenio Almira Bekića.

73' - Opasnost za Sarajevo! Bekrić je tražio Lendrića, a do lopte na vrhu šesnaesterca dolazi Kovačević koji uklizavanjem udara loptu i pogađa Lendrića od kojeg se lopta odbija zamalo pored gola Pavlovića.

70' - Do sada smo vidjeli 31 prekršaj. Sarajevo je napravilo 11, a Željezničar 20 prekšaja. Druga izmjena u redovima domaćeg tima. Mihojevića je zamijenio Emerson.

67' - Novi korner za Želju. Blagojević je centrirao, Pavlović boksovao, a do lopte u kaznenom prostoru dolazi Kosorić koji loše šutira.

67' - Bez opasnosti za Sarajevo nakon kornera gostiju. Tigao se vratio u igru.

65' - Prvi korner za Željezničar koji je izborio Lendrić. Tigao ostao ležati na travi.

61' - Sjajna šansa za Tiaga! Stevanović je uposlio Brazilca na vrhu šesnaesterca koji prvim dodirom vara protivničnog igrača, a onda šutira zamalo pored gola.

60' - U igru se vraća i Bekrić.

58' - Pomoć se sada ukazuje Samiru Bekriću koji je izveden sa terena. Benko se vratio u igru.

55' - Velika šansa za Sarajevo! Duljević je centrirao, niko nije dodirnuo loptu, a onda je pogodila stativu gostiju. Ovom prilikom Benko je, u namjeri da stigne loptu, udario nogom od stativu i ukazuje mu se pomoć.

53' - Sudija svirao prekršaj Bogičevića nad Amerom Bekićem na desnoj strani nakon čega je uslijedila burna reakcija štopera gostiju i Edisa Mulalića. Rustemović je centrirao, ali bez opasnosti za Želju.

50' - Prva izmjena u redovima Sarajeva. Harba zamijenio Okića.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

  • Pred kraj prvog poluvremena navijači Sarajeva su podigli transparent kojim su iskazali negodovanjem činjenice da država, ali ni Fudbalski klub Sarajevo nisu ništa poduzeli sve ove godine da se ubica Vedrana Pljuća izvede pred lice pravde. "Tužno je da se i nakon svih ovih godina skandira 'Istina za Vedrana' a njegov klub i država i dalje ništa ne poduzima", napisale su Horde zla. Manijaci su na južnoj tribini stadiona "Asim Ferhatović Hase" podigli transparent u znak podrške ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću. "Nasere drži se, nastrojeni su uz tebe", poručili su Manijaci.

  • U prvom dijelu vidjeli smo predstavu sa ogromnim brojem prekršaja na obje strane što je negativno utjecalo na kvalitet igre. Iako je Sarajevo stvorilo više prilika, gosti vode sa 1:0.

  • Sudija je označio kraj prvog poluvremena. Željezničar vodi golom Miroslava Stevanovića sa 1:0.

45+' - Sudija je prvo poluvrijeme produžio za tri minute. Gostujući navijači su u transu, ali podršku daju i Horde zla.

45+' - GOOOOOOOOOOOOOOOOL! VODI ŽELJO GOLOM STEVANOVIĆA! Blagojević je centrirao iz prekida sa desne strane, a loptu je u gol poslao Miroslav Stevanović.

45' - Kovačević je napravio prekršaj i dobio žuti karton.

44' - Opasnost pred golom Želje. Prvo je Mihojević tražio Okića, ali je Kjosevski stigao na vrijeme. Međutim, u nastavku akcije, nakon što golman Želje dodaje loptu na desnu stranu, ona se odbija u šesnaesterac Želje što je rezultiralo novom intervencijom Kjosevskog.

43' - Novi žuti karton. Ovaj put za Bekrića.

41' - Memija sada igra na desnom beku gdje je igrao Siniša Stevanović, dok je na lijevom krilu Tiago.

39' - Prva izmjena u redovima Željezničara. Siniša Stevanović je napustio teren, a zamijenio ga je Tiago. U međuvremenu, Jakupović je svirao prekršaj Benke nad Kosorićem na nekih 35 metara od gola Želje čime je prekinut opasan napad Sarajeva. Benko je burno reagova i zaradio žuti karton.

37' - Oštar start Siniše Stevanovića nad Rustemovićem. Domaći tim je tražio drugi žuti karton za desnog beka gostiju. Mulalić je ljut na Sinišu i već sprema izmjenu za njega.

35' - Nakon centaršuta Blagojevića iz prekida sa polovice terena, loptu je glavom zahvatio Stevanović, ali tek toliko da izmamu uzdahe na tribinama.

32' - Velika šansa za Mihojevića nakon kornera! Duljević je centrirao, domaći tim je izbacio loptu koju je na vrhu šesnaesterca uzeo mladi štoper. Uslijedio je opasan udarac nakon kojeg je Sarajevo došlo do novog kornera. Potom je zaprijetio Amer Bekić, ali bez opasnosti za goste.

29' - Poruka Manijaka je jasna. Navijači Željezničara na transparentu su napisali: "Danas moraš sve da daš."

27' - Lendrić je rezantno ubacio sa desne strane, a do lopte je zamalo stigao Memija u petercu. Odbrana Sarajeva je otklonila opasnost.

26' - Treći žuti karton. Almir Bekić je faulirao Samira Bekrića zbog čega je dobio javnu opomenu.

24' - Prvi žuti kartoni. "Požutili" su Siniša Stevanović u redovima Željezničara i Edin Rustemović u redovima domaćeg tima. Još uvijek mnogo nervoze na terenu. Mnogo prekršaja.

16' - Dva prekršaja nad Duljevićem na sredini terena. Generalno, oštro se igra i vidjeli smo poprilično mnogo prekršaja. Na tribinama je vatreno, kao i obično.

12' - Odlična šansa za Benku, ali najbolji strijelac lige nije pogodio mrežu gostiju. Sarajevo je izvelo korner, ponovo je bilo opasno po gol Želje, ali rezultat se ne mijenja.

10' - Vidljivost je poprilično loša zbog bakljade domaćih navijača.

7' - Kosorić oštro startovao nad Benkom koji je ostao ležati na polovici Sarajeva, ali je sudija pustio prednost domaćem timu koji nije uspio zaprijetiti u nastavku akcije. Igra je nastavljena.

5' - Na Koševu je trenutno oko 14 hiljada navijača. Navijači Sarajeva već su napravili dimnu zavjesu na sjevernoj tribini. Na terenu još uvijek bez uzbuđenja.

2' - Prekršaj za Sarajevo na lijevoj strani terena na nekih 40 metara od gola. Fauliran je Almir Bekić. Loptu namješta Haris Duljević. Bez problema za Željezničar.

1' - Utakmica je počela.

16:57 - Fudbaleri oba tima predvođeni glavnim sudijom Edinom Jakupovićem izlaze na teren, dok navijači sa tribina poručuju: "Hoćemo pobjedu".

16:54 - "Mi smo divovi" odjekuje s koševskih tribina.

16:50 - Igrači oba tima su se povukli sa zagrijavanja.

16:41 - Željezničar ne pamti po dobrom 24. april pošto je prije 31 godinu ispao od Videotona u uzvratnoj utakmici polufinala Kupa UEFA. Plavi su slavili sa 2:1, ali je mađarski tim s ukupnih 4:3 prošao u finale gdje je poražen od velikog Real Madrida. Je li došao dan kada će Plavi oživjeti ljepša sjećanja na 24. april ili će Bordo tim staviti "so na ranu"?

16:40 - Pročitajte prognoze nekadašnjih golmana Sarajeva i Željezničara. Muhamed Alaim i Adnan Gušo, sasvim očekivanu, vjeruju u pobjedu svojih timova.

16:38 - Na Koševu ćemo gledati i sudar ponajboljih napadača lige - Leon Benko u Bordo dresu na jednoj i Ivan Lendrić u Plavom dresu na drugoj strani. Benko je prvi strijelac lige sa 15 postignutih pogodaka, dok je januarsko pojačanje Željezničara Lendrić u osam prvenstvenih nastupa postigao šest golova. Hoće li oni odlučiti derbi?

16:35 - Grad su preplavili pripadnici Hordi zla i Manijaka. Navijači Sarajeva, popularne Horde zla, okupili su se kod sarajevske Katedrale, odakle su u korteu kroz Ferhadiju krenuli prema stadionu Koševo. Korteo navijača Fudbalskog kluba Željezničar krenuo je prema stadionu "Asim Ferhatović Hase" sa Mosta Suade i Olge.

16:32 - Sarajevo je treći tim na tabeli BHT Premijer lige sa 51 bodom, dok je Željezničar na petom mjestu sa 49 bodova koliko ima i Široki Brijeg koji je četvrti na tabeli.

Za razliku od prošlogodišnjeg okršaja, kada su se u maju na stadionu "Asim Ferhatović Hase" Sarajevo i Željezničar borili za titulu, ovaj derbi je borba za plasman u kvalifikacije Evropske lige. Trenutno drugo i treće mjesto vode u Evropsku ligu, a ukoliko Sloboda osvoji Kup BiH i ostane među tri vodeće ekipe lige, tada će i četvrto mjesto voditi u kvalifikacije za Evropsku ligu. Šta donose mogući ishodi sarajevskog derbija, pročitajte na ovom linku.

16:31 - Ovo su sastavi za 107. ligaški derbi sarajevskih rivala.

Sarajevo: Bojan Pavlović - Advan Kadušić, Tomislav Barbarić, Marko Mihojević, Almir Bekić - Edin Rustemović, Adnan Kovačević - Amer Bekić, Ševko Okić, Haris Duljević (c) - Leon Benko.

Željezničar: Vedran Kjosevski - Siniša Stevanović, Aleksandar Kosorić (c), Jadranko Bogičević, Srđan Stanić - Jovan Blagojević, Adnan Zahirović - Miroslav Stevanović, Samir Bekrić, Kerim Memija - Ivan Lendrić.

Na klupi Sarajeva su: Matej Delač, Emerson, Džemal Berberović, Haris Harba, Ahmad Kallasi, Samir Radovac, Hamza Čataković.

Na klupi Željezničara su: Irfan Fejzić, Mirko Kramarić, Nermin Zolotić, Dejan Djermanović, Damir Sadiković, Tiago, Emir Hodžurda.

16:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos derbija 26. kola BHT Premijer lige BiH i 107. ligaškog duela vječitih rivala Sarajeva i Željezničara. Utakmica se igra na stadionu "Asim Ferhatović Hase" s početkom u 17:00 sati.