Nogomet
67

Intervju / Adnan Gušo za Klix.ba: Teško je prognozirati rezultat derbija, ali mislim da će Željo dobiti 2:1

Razgovarao: Elvis Bunić
Adnan Gušo
Adnan Gušo
Vječiti derbi između Sarajeva i Željezničara bit će odigran danas sa početkom u 17 sati na stadionu "Asim Ferhatović Hase". Jedan od aktera velikog broja derbija je nekadašnji golman Željezničara i reprezentacije BiH Adnan Gušo, koji je u razgovoru za Klix.ba pričao o 107. duelu gradskih rivala.

Kome biste dali veće šanse za trijumf u derbiju?

Derbi je derbi, nezahvalno je prognozirati rezultat. Željo ima sedam uzastopnih pobjeda u prvenstvu, ali nedavno je ispao iz Kupa BiH, pa ćemo vidjeti da li će se to odraziti na ekipu.

Što se tiče Sarajeva, oni otkako je otišao Ješić bilježe pobjede. Hurtić je dobro posložio ekipu.

Spomenuli ste ispadanje Želje iz Kupa BiH. Da li je umor Plavih jedan od aduta ekipe s Koševa?

Igrači Sarajeva su imali više odmora od igrača Želje, što je plus za njih. Uz to, domaćini su i stoga imaju neku prednost, ali to ništa ne mora značiti. Mogu oni biti prvi, Željo deseti, ali u derbiju to nikad ne znači ništa. Na derbiju na Grbavici je Željezničar, gledajući igrački kadar, bio slabiji, pa je pobijedio. Tada je na klupu Sarajeva došao Ješić koji nije znao ekipu, a poslije je napravio nekoliko dobrih rezultata.

Željezničar je zaista impresivno ušao u drugi dio sezone sa sedam uzastopnih pobjeda. Kako to komentarišete?

Većinu utakmica Željo je dobio sa jednim golom razlike, a posebno se u tim utakmicama istakao Vedran Kjosevski, koji je u svakoj utakmici u ključnim momentima fantastično branio.

Kjosevski se dokazao kao vrhunski golman. Gdje biste ga svrstali među najboljim golmanima Premijer lige BiH?

Imamo nekoliko mladih kvaltetnih golmana u Premijer ligi BiH. Tu su Karačić iz Zrinjskog, Tirić iz Viteza, Pirić iz Slobode. Kjosevski je, zajedno s njima među pet najboljih golmana u ligi. Svi su oni tu negdje.

Na drugoj strani Pavlović je branio veoma dobro, no i Delač se vratio u trenažni proces. Da li bi Hurtić mogao vratiti Delača među stative za derbi?

Pavlović će sigurno braniti. Staviti na gol golmana koji nije branio pola godine bio bi pravi rizik.

Kao aktera mnogobrojnih vječitih derbija nameće se pitanje koji Vam je najdraži?

Najdraži mi je onaj iz 1998. kada smo slavili Zubanovićevim pogotkom 1:0 na Koševu. Sjećaju ga se dobro navijači Želje, a još više Sarajeva. Ostat će u srcima svih navijača Želje ta pobjeda, a navijači Sarajeva će vječno žaliti.

Za kraj, možete li prognozirati rezultat derbija?

Teško je prognozirati, ali me srce "vuče" za Želju, pa prognoziram 2:1 za Plave.