Turnir "Želimir Vidović Keli“
15

Sarajevo u finalu deklasiralo Olimpic sa 5:1

Piše: Edin Isanović
Keli je bio veliki fudbaler i još veći čovjek
Keli je bio veliki fudbaler i još veći čovjek
Osvajač 7. Memorijalnog turnira "Želimir Vidović Keli“ je FK Sarajevo. Bordo tim je u finalnom okršaju na stadionu Otoka deklasirao Olimpic sa 5:1.

Vukovi su prvi došli u vodstvo u 32. minuti pogotkom Pliske.

Ipak, golovima Husejinovića, Čomora, Nuhanovića, Hadžića i Karamatića tim sa Koševa je stigao do preokreta i slavio je visoku pobjedu.

Za igrača koji najviše podsjeća na Kelija izabran je Nemanja Mijušković iz Sarajeva.

Za najboljeg golmana proglašen je Dejan Bandović, također, član Bordo tima.

Najbolji strijelac turnira bio je Alen Škoro koji je postigao tri gola (Olimpic). Organizator ovog turnira bili su općina Novi Grad i FK Dobrinja.

Želimir Vidović Keli, jedna od najvećih legendi, kako u sportskom, tako i u ljudskom smislu, koje su grad i FK Sarajevo ikada imali. Poginuo je u humanoj misiji, prevozeći ranjenike iz sarajevskog naselja Dobrinja prema bolnici Koševo. To se dogodilo 17. maja 1992.godine.

Dres Sarajeva oblačio 241 put i pritom je postigao 14 golova. U ljeto 1983. godine Keli je napustio rodni grad te se zaputio u Austriju. Potpisao je ugovor sa GAK-om, za koji je igrao šest sezona, nakon čega se oprostio od nogometa.

Jedna ulica na Dobrinji nosi njegovo ime, a FK Dobrinja svake godine organizuje nogometni turnir u čast Želimiru Vidoviću Keliju.

Imao je izuzetnu karizmu, bio je idol tinejdžera, bio je čovjek kojem su jednom zauzeta načela bila i ostala svetinja.