Premijer liga BiH
28

Sarajevo u Banovićima rješava pitanje prvaka, odlučujući meč Radnika i Željezničara

Piše: N. K.
Detalj s posljednje utakmice između Tuzla Cityja i Sarajeva (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Detalj s posljednje utakmice između Tuzla Cityja i Sarajeva (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sve utakmice 31. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine igraju se danas u 17:00 sati, a po njihovom završetku mogli imati i novog prvaka države.

Naime, lider na tabeli Sarajevo tri kola prije kraja prvenstva drugoplasiranom Zrinjskom bježi velikih šest bodova i u slučaju današnje pobjede kod Tuzla Cityja zbog boljeg međusobnog omjera u odnosu na Mostarce i matematički bi postali nedostižni.

Bordo tim bi se okitio titulom i u slučaju da odigraju neriješeno, a da Plemići ostanu bez trijumfa kod Čelika, dok bi eventualni neuspjeh u kombinaciji s pobjedom Zrinjskog produžio neizvjesnost na naredno kolo.

Tuzla City još nije matematički osigurao opstanak budući da ugroženoj Krupi bježe šest bodova, a nakon dva vezana poraza, u prošlom kolu su protutnjali Gabelom uvjerljivo savladavši GOŠK.

Ekipa Husrefa Musemića, s druge strane, se također raspucala u posljednje vrijeme pa su nakon 5:0 protiv Čelika savladali i Široki Brijeg s 3:0 u prvoj utakmici finala Kupa BiH. Susret između Tuzla Cityja i Sarajeva igra se u Banovićima jer u isto vrijeme svoju domaću utakmicu na Tušnju igra Sloboda.

Zrinjski je promašenim penalima prokockao pobjede u posljednja dva kola, a sada gostuje Čeliku, koji još teoretski nije izgubio šanse za poziciju koja vodi u evropska takmičenja.

Najzanimljivija utakmica očekuje nas u Bijeljini gdje se sastaju četvrtoplasirani Željezničar i petoplasirani Radnik. Ova dva kluba dijele samo tri boda i današnji ishod bi mogao dati odgovor koga ćemo naredne sezone gledati u Evropi. Naravno, sve na kraju zavisi i od dobijanja klupskih licenci za učešće u UEFA takmičenjima.

Posljednji zanimljiv duel igraju Sloboda i Krupa. Tuzlaci imaju još teoretske šanse da se domognu četvrte pozicije, dok je Krupi ovo zadnji voz da se pokuša spasiti ispadanja u niži rang.

Sigurna Zvijeda 09 dočekuje otpisani GOŠK, dok će trećeplasirani Široki Brijeg u goste također sigurnoj Mladosti.

Parovi:

Čelik - Zrinjski Mladost - Široi Brijeg Radnik - Željezničar Sloboda - Krupa Tuzla City - Sarajevo

Zvijezda 09 - GOŠK

Tabela: