Bordo dio grada slavi
1.5k

Sarajevo razbilo Željezničar u spektakularnoj atmosferi derbija na Koševu

E. K.
Slavlje nogometaša Sarajeva (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometaši Sarajeva su u desetom kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine u spektakularnoj atmosferi na stadionu "Asim Ferhatović Hase", čiji travnjak je izgledao poput najboljih evropskih, pobijedili gradskog rivala ekipu Željezničara rezultatom 3:0.
U uvodnih deset minuta nije bilo uzbuđenja, igralo se većinom na sredini terena da bi u 11. minuti zaprijetio Željezničar i to preko Irfana Jašarevića čiji je udarac nakon kornera otišao preko gola Muhameda Šahinovića. Dvije minute kasnije uzvratio je Mirza Mustafić čiji je udarac uhvatio Vedad Muftić da bi u 24. Ajdin Hasić šutirao iz slobodnjaka, ali je lopta otišla preko gola.

Isti igrač je dvije minute kasnije doveo Sarajevo u vodstvo. Renan je fantastično ubacio sa lijeve strane, Hasićev udarac glavom je zaustavio Muftić da bi na odbijenu loptu natrčao nekadašnji igrač Dinama i Bešiktaša i doveo Bordo sastav u vodstvo. Igrala se 35. minuta susreta kada je Sarajevo ponovo zaprijetilo. Beganović je ubacio sa desne strane, ali je Julardžija šutirao preko gola.

Na sljedeće uzbuđenje se čekalo do 41. minute susreta kada je iz slobodnjaka šutirao Mustafić, ali njegov udarac nije ugrozio Muftića da bi tri minute kasnije zaprijetio i gostujući sastav. Centrirao je Semir Štilić iz kornera, a udarac Edina Cocalića je zaustavio Muhamed Šahinović. Sarajevo je udvostručilo prednost u posljednjim trenucima prvog poluvremena.

Ajdin Hasić je kombinovao sa Amarom Beganovićem i ubacio loptu u sredinu za Renana Oliveiru koji je "prihvatio poklon" odbrane gostujućeg sastava i udvostručio prednost Sarajeva te tako postavio i konačan rezultat prvog poluvremena.

Trener Želje Nermin Bašić je nakon završetka prvog dijela protestovao kod glavnog sudije meča Miloša Gigovića smatrajući da je njegov sastav oštećen u posljednjoj minuti prvog dijela kada nije sviran prekršaj na Irfanu Jašareviću u kaznenom prostoru Bordo tima. Upravo iz te akcije je Sarajevo udvostručilo prednost, a arbitar iz Bosanske Gradiške nije uvažio njegove primjedbe.

U nastavku je Nermin Bašić reagovao i umjesto Allysona ubacio Mehmeda Ćosića, a Sarajevo je nakon osam minuta igre u nastavku moglo do trećeg gola. Radović je ubacio za Avramovskog čiji udarac je u presudnom trenutku izblokirao Drina i otklonio opasnost ispred svog gola. Sarajevo je čuvalo prednost u drugom dijelu, a Plavi su mogli smanjiti prednost preko rezerviste Drlje u 76. minuti od koga je bio brži Šahinović te je propala dobra situacija za goste.

Nedim Mekić je u 79. minuti susreta uhvatio sjajan volej nakon ubacivanja Irfana Jašarevića sa lijeve strane, no njegov udarac je otišao pored gola da bi deset minuta kasnije Muftić spriječio debakl sarajevskog sastava. Almedin Ziljkić je sjajno uposlio Hamzu Čatakovića koji je izašao sam na golmana Plavih, no nije ga uspio savladati.

Igrala se 93. minuta susreta kada je Dženan Haračić postigao pogodak za goste, ali ga je sudija Miloš GIgović na asistenciju svog pomoćnika poništio zbog ofsajd pozicije. To je iskoristilo Sarajevo koje je minutu poslije preko Hamze Čatakovića postiglo i treći gol na utakmici te riješilo pitanje pobjednika.

To je ujedno bilo i posljednje uzbuđenje na utakmici te je susret okončan pobjedom Sarajeva rezultatom 3:0. Sarajevo je došlo do drugog mjesta na tabeli sa 19 osvojenih bodova dok je Željezničar ostao sedmi sa 12 bodova.

Rezultat i strijelci:

Sarajevo - Željezničar 3:0 (Hasić 26', Renan 45+3', Čataković 90+3')

Tabela: