Premijer liga BiH
94

Tok utakmice: Sarajevo - Željezničar 3:0

D. P.
Pravi spektakl na Koševu (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Jubilarnim 150. sarajevskim derbijem večeras je nastavljeno 10. kolo Premijer lige BiH, a duel Sarajeva i Željezničara mogli ste pratiti u direktnom tekstualnom prijenosu na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice, velika pobjeda Sarajeva.

90+8' - Posljednji trenuci derbija. Sarajevo će upisati visoku pobjedu.

90+4' - GOOOL! Čataković postiže novi gol za 3:0. Željezničar pred debaklom.

90+4' - Poništen gol Željezničaru! Milimetri su dijelili Haračića od gola za 2:1, ali je dosuđen ofsajd.

90' - Osam minuta nadoknade. Možemo li vidjeti još makar jedan pogodak?

89' - Još jedna fantastična odbrana Muftića koji je spriječio debakl Plavih. Izašao je Čataković sam ispred njega, ali je golman Želje odbranio nogom.

87' - Dobra šansa za Sarajevo! Kyeremeh šutira iskosa s desne strane, ali je siguran Muftić.

86' - Pokušaj Ćosića odlazi visoko preko gola. Prethodno su igrači Željezničara tražili faul na ivici šesnaesterca, ali je Gigović samo odmahnuo rukama.

83' - Ponovo smo imali kraći prekid, ali utakmica je nastavljena. Igrači su se osvježili pred posljednjih desetak minuta.

79' - Još jedna idealna šansa za Željezničar. Jašarević je uposlio Mekića koji hvata volej unutrašnjim dijelom kopačke, ali lopta pored gola Sarajeva.

76' - Odlična šansa za Željezničar! Dobra akcija gostiju i lopta za Drlju od kojeg je brži bio golman Šahinović i uhvatio loptu. Međutim, golman Sarajeva je tek "iz druge" uspio uhvatiti loptu i spasiti svoj tim.

73'- Pomenuti Al Jaber je ušao u igru umjesto Štilića, a iskusni nogometaš Željezničara je potpuno pobjesnio na klupi nakon što je zamijenjen. Očigledno je Štilić želio još vremena provesti u igri pa je nezadovoljan bacio flašu na klupi.

72' - Đuričković izblokirao udarac Al Jabera. Korner za Željezničar nije donio opasnost nakon toga.

69' - Opasno pred golom Željezničara. Jašarević je glavom intervenisao u korner, a lopta je lako mogla završiti u njegovoj mreži.

65' - Meč je nastavljen nakon više od pet minuta pauze.

63' - Prekid još uvijek traje. Nakon "signalnih" baklji koje su išle i do centra igrališta, sada i velika bakljada navijača Sarajeva na sjevernoj tribini.

60' - Kraći prekid! Navijači su "ispalili" baklje skoro do centra igrališta i sudija Gigović nakratko je prekinuo meč.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

58' - Žestok sudar Ćosića i Beganovića. Čini se da će obojica moći nastaviti igru, iako je bilo opasno.

53' - Prva velika šansa u drugom poluvremenu. Avramovski je bio u sjajnoj poziciji iskosa na vrhu šesnaesterca, ali je Drina uklizao u posljednji moment i izblokirao udarac.

49' - Na početku drugog poluvremena igra se baš onako kako domaći i priželjkuju. Lopta je većinom u posjedu Sarajeva, a prilika nema, tako da Bordo tim, makar u ovim trenucima, ne strahuje za sigurnu prednost koju već ima.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nermin Bašić je odmah napravio izmjenu kod gostiju i umjesto Allysona ubacio je u igru Ćosića.

Poluvrijeme na Koševu, Sarajevo ima sigurnu prednost

45+3' - GOOOOL! Renan je udvostručio prednost Sarajeva nakon odlične povratne lopte Hasića s desne strane. Željezničar u velikom problemu.

45' - Tri minute nadoknade prvog dijela.

44' - Šansa za Željezničar. Cocalić je šutirao glavom nakon kornera, ali lopta je završila u rukama Šahinovića. Bez mnogo opasnosti po gol Sarajeva.

43' - Željezničar je nakon dužeg vremena izveo korner, ali je Mekić centrirao po zemlji i lopta je lako izbačena iz kaznenog prostora Sarajeva.

41' - Mustafić je silovito šutirao iz slobodnog udarca, ali lopta odlazi preko gola.

41' - Još jedan slobodan udarac za Bordo tim u opasnoj poziciji. Renanu se ukazuje pomoć nakon udarca u glavu.

38' - Sarajevo mnogo bolje nakon gola. Čini se da im je pogodak podigao samopouzdanje, dok je Željezničar utučen.

35' - Dobra prilika za Sarajevo! Julardžija je dobio loptu s desne strane i pokušao atraktivno s vrha peterca, ali lopta odlazi van okvira gola.

32' - Utakmica je nastavljena nakon kraćeg prekida zbog bakljade, a Plavi su krenuli s centra.

30' - Odmah je uslijedila bakljada sjeverne tribine Koševa, nakon čega je sudija Gigović nakratko prekinuo meč.

Sarajevo - Željezničar 1:0 (Hasić 27')

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

27' - GOOOOL! Sarajevo je povelo za ludnicu na tribinama Koševa. Ajdin Hasić je strijelac. Bordo tim je odigrao sjajnu akciju po lijevoj strani, Renan je ubacio, a Hasić iz drugog pokušaja pogađa za 1:0.

25' - Odličan pokušaj Ajdina Hasića iz slobodnog udarca. Iako je bilo iz velike udaljenosti, silovit šut pao je na gornji dio mreže gola Željezničara.

23' - Slobodan udarac za Sarajevo u prilično opasnoj zoni. Ubačajem se može zaprijetiti gostujućem golu.

18' - Željezničar je izveo još jedan korner, ali nema opasnosti po gol Sarajeva.

15' - Mekićev pokušaj otišao je visoko preko gola.

12' - Čini se da se utakmica polako "otvara". Sada je Mustafić šutirao s distance, ali ponovo bez problema za Muftića.

11' - Prva dobra šansa na utakmici! Amoah je šutirao nakon kornera, ali udarac glavom odlazi preko gola.

11' - Prvi korner na utakmici izvest će Željezničar. Izblokiran je ubačaj Galića.

10' - Prvi šut na utakmici. Hasić je pokušao s distance, ali lako je loptu uhvatio Muftić.

10' - Pjesma odjekuje i u dosadašnjem dijelu meča definitivno je više uzbuđenja na tribinama, nego na samom terenu.

7' - Igra se pretežno na sredini terena. Vrlo agilan je Ziljkić, koji se spušta do zadnjih linija svog tima i traži loptu te je pokušava prenijeti na polovicu Željezničara. No, uzbuđenja nema još uvijek.

5' - Nakon dva opasna napada Željezničara, sada je Sarajevo "pojačalo". Ipak, nema ni šansi, ni polušansi još uvijek.

3' - Dok se čekaju prva uzbuđenja na utakmici, na obje navijačke tribine istaknute su koreografije.

1' - Počeo je derbi! Sretno akterima s obje strane u nadi da ćemo gledati što bolji meč.

20:28 - Uz glavnog sudiju Gigovića, sudijsku ekipu čine pomoćnici Senad Ibrišimbegović i Damir Lazić. Četvrti arbitar je Dragan Petrović.

20:25 - Igrači predvođeni glavnim sudijom Milošom Gigovićem iz Bosanske Gradiške izlaze na teren. Utakmica će uskoro početi.

20:17 - Bliži se početak utakmice, a tribine se pune iz minute u minutu. Spektakl je zagarantovan.

20:13 - Na drugoj strani, trener Željezničara Nermin Bašić je najavio otvorenu igru, te pohod na tri boda.

"Nadam se da će biti top kvalitetna utakmica te da ćemo se uspjeti nadigravati i pobijediti. Imamo više igrača sa plavim srcem koji su igrali te derbije u omladinskim pogonima, znamo šta znači taj derbi. Imamo stvari koje ja kao trener moram iskontrolisati, kako pobijediti protivnika? Bitno je da 'frca' na sve strane, ali strategiju ne smiješ da pometeš za tu utakmicu. Prošli derbi sam trošio mnogo vremena na to da znamo šta radimo u bilo kojem momentu. Ne može se očekivati da se sve prenese na teren, ali ako se 50 posto stvari prenese, bit će dobra stvar", kazao je Bašić koji je i pohvalio Sarajevo.

20:10 - Šef stručnog štaba Sarajeva Simon Rožman uoči utakmice je istakao da u njegovom timu jedva čekaju početak susreta.

"Jedva čekamo utakmicu, imamo šansu da se svima pokažemo u najboljem izdanju što u datom momentu možemo napraviti. Apsolutno želimo igrati kao i do sada, želimo se prezentirati na način da ljudi vide na neke stvari i da se sretni i veseli vraćaju kući. Željo ima dosta iskusnu ekipu, u biti ne očekujem otvoren meč, brinemo se o sebi, puno učimo svaki dan i ovih dana je baš super atmosfera, odlično se radi, igrači to osjećaju te sve ide u smjeru u kojem želimo. Već ste navikli kako mi igramo, želimo biti dominantni u svakoj minuti utakmice i imati nadzor u svemu što se dešava. Želimo biti agresivni i igrati visoko gore te sadržaj približiti onome što nas čeka u Evropi. Fizički se dižemo, općenito ono što smo rekli je naš model igre i nema veze ko je sa druge strane", rekao je Rožman.

20:03 - Novi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Savo Milošević iz VIP lože gleda utakmicu uživo. U njegovom društvu je i nogometaš Sarajeva Adalberto Penaranda.

19:54 - Ovo će biti jubilarni 150. sarajevski derbi u svim takmičenjima u koji Željezničar ulazi s boljim međusobnim omjerom. Plavi su do sada slavili 46 puta naspram 44 trijumfa Bordo tima, dok čak 59 puta nije bilo pobjednika. Željezničar je u tih 149 susreta postigao 183, a Sarajevo 179 pogodaka.

19:46 - Ako je vjerovati sadašnjim scenama s Koševa, očekuje nas dvadesetak hiljada navijača na Koševu. Atmosfera će biti impresivna.

19:41 - Obje navijačke grupe (Horde zla i Manijaci) u korteu su došle na stadion Asim Ferhatović Hase.

Pjesme su odjekivale sarajevskim ulicama, a reporteri portala Klix.ba ispratili su to i snimcima iz zraka. Pogledajte ih u nastavku.

19:35 - Sarajevo ovaj duel dočekuje u boljoj poziciji. Bordo tim se nalazi na trećoj poziciji sa 16 bodova, dok je Željezničar sedmi sa četiri boda manje, ali i utakmicom odigranom više u odnosu na rivala s Koševa.

19:35- Poznati su sastavi timova za jubilarni 150. sarajevski derbi. Treneri Simon Rožman i Nermin Bašić odredili su početne sastave za duel:

FK Sarajevo: Šahinović; Beganović, Aničić, Đuričković, Radović; Mustafić, Julardžija, Avramovski, Hasić, Ziljkić, Renan. Na klupi su ostali: Rogić, Duraković, Trako, Zeljković, Čataković, Vrančić, Kyeremeh, Ališah, Soldo, Anđušić, Buljubašić.

FK Željezničar: Muftić; Galić, Drina, Cocalić, Jašarević; Mekić, Biber, Štilić; Amoah, Allyson; Krpić. Na klupi su ostali: Mulalić, Kosorić, Haračić, Gasal, Drljo, Turanjanin, Al Jaber, Dubačkić, Rustemović, Ovčina, Ćosić.

19:35 - Sve je spremno za spektakl! Već danima se na ulicama našeg glavnog grada osjeti atmosfera derbija, a tako bi trebalo biti i kada dvije ekipe zaigraju prvim sudijskim zviždukom večeras.

19:35 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos najveće utakmice bh. nogometa između Sarajeva i Željezničara. Derbi sarajevskih rivala igra se na stadionu Asim Ferhatović Hase s početkom u 20:30.