Premijer liga BiH
22

Sarajevo protiv Radnika nastavlja borbu za treće mjesto, Čelik mora slaviti protiv GOŠK-a

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U posljednjim utakmicama 7. kola Lige za prvaka i Lige za opstanak prvenstva BiH Sarajevo na domaćem terenu dočekuje Radnik iz Bijeljine i nastavlja svoju borbu za treće mjesto na tabeli, dok Čelik u Gabeli protiv GOŠK-a mora slaviti ako želi ostati u Premijer ligi BiH.

Jučerašnjom pobjedom nad Krupom kod kuće ekipa Širokog Brijega pobjegla je Sarajevu na pet bodova razlike. Bordo tim mora slaviti protiv Radnika kako bi se tri kola prije kraja vratio ponovo na zaostatak od dva boda.

Još veći pritisak ima Čelik koji mora slaviti protiv GOŠK-a ako želi zadržati ambicije za opstankom pošto je Sloboda jučer kod kuće savladala Vitez.

Liga za prvaka

Sarajevo - Radnik (17:00 sati, Moja TV)

Sarajevo u drugom dijelu sezone ima promjenjivu formu, ali remi protiv Željezničara i pobjeda protiv Širokog Brijega u posljednja dva kola podigli su samopouzdanje timu koji predvodi Husref Musemić.

Ovo će biti treći uzastopni meč na domaćem terenu za Sarajevo, a pobjeda je jedini cilj, jer ukoliko Sarajevo ostane na četvrtom mjestu na kraju sezone, onda će u Evropu putovati samo ako Željezničar u finalu Kupa BiH pobijedi Krupu. Dakle, Bordo tim u tom slučaju ne bi odlučivao sam o svojoj sudbini.

Musemić je u najavi ovog meča da ima sve igrače na raspolaganju nakon što je skoro neprestano imao probleme s povredama i suspenzijama igrača. Ipak, trener Sarajeva je svjestan da je pred njim vrlo nezgodan protivnik bez obzira što Radnik ima niz od pet utakmica bez pobjede pri čemu je upisao dva remija i tri poraza.

U dosadašnja tri ovosezonka meča protiv Radnika Sarajevo je upisalo pobjedu, remi i poraz što pokazuje koliko je ekipa iz Bijeljine opasan protivnik.

Liga za opstanak

GOŠK - Čelik (16:30, BHRT)

U direktnom okršaju u borbi za opstanak GOŠK dočekuje ekipu Čelika kojoj bi sve osim pobjede značilo da će od naredne sezone skoro sigurno igrati Prvu ligu FBiH, a ne Premijer ligu.

Naime, Čelik je trenutno u zoni za ispadanje, a ispred njega su GOŠK i Sloboda koji imaju po osam bodova više. Dakle, u slučaju da danas osvoji bod, Čelik bi tri kola prije kraja prvenstva imao sedam bodova manje od Slobode i osam bodova manje od GOŠK-a. Jasno, ispadanje u niži rang bilo bi neminovno.

Zeničani su, dakle, svjesni da im danas jedino pobjeda ostavlja nadu za opstankom, ali i GOŠK je svjestan da njemu bod znači da će naredne sezone skoro sigurno igrati Premijer ligu. Stoga, ovaj meč bi mogao biti odlučujući u borbi za opstanak i meč koji bi mogao biti vrlo interesantan.