Nogomet
9

Sarajevo najefikasnije u jesenjem dijelu Premijer lige, odbrana Zrinjskog najbolja

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Jesenji dio takmičenja u BHT Premijer ligi BiH nedavno je završen, a mi vam donosimo nekoliko statističkih podataka.

Titulu jesenjeg prvaka zasluženo je osvojila tuzlanska Sloboda sa 40 bodova, jednim više od Zrinjskog. Tuzlaci su prvi dio sezone mimo svih očekivanja završili na prvom mjestu i zasluženo nose epitet najugodnijeg iznenađenja u ligi.

Pobjede, remiji, porazi

Najviše pobjeda u ligi imaju prvoplasirana Sloboda i drugoplasirani Zrinjski, po 12, a potom slijede trećeplasirani Široki Brijeg i četvrtoplasirani Radnik iz Bijeljine sa 10 pobjeda. Aktuelni prvak Sarajevo je na petom mjestu na tabeli po broju bodova, ali je druga ekipa u ligi kada je riječ o broju pobjeda. Bordo tim je upisao ukupno 11 trijumfa. Najmanje pobjeda ima fenjeraš Velež, samo jednu.

Najveći broj remija ima Mladost Doboj-Kakanj, čak osam, te je jesenji dio prvenstva završila na osmom mjestu sa 26 bodova. Devetoplasirana Slavija ima sedam remija. S druge strane, pretposljednja Drina nema nijedan remi, dok petoplasirano Sarajevo ima samo jedan neriješen rezultat.

Efikasnost

Uvjerljivo najbolji napad u ligi ima Sarajevo koje je protivničku mrežu zatreslo 36 puta. Bordo ekipa ima najboljeg strijelca lige, a to je hrvatski nogometaš Leon Benko koji je postigao 11 golova u prvoj polusezoni. Druga po efikasnosti je ekipa Širokog Brijega sa postignutih 29 golova. Širokobriježani imaju drugog strijelca lige u svojim redovima, a to je sjajni Brazilac Wagner. On je postigao 10 pogodaka, jedan manje od Benke. Vodeća Sloboda je postigla 27 pogodaka, a napadač Tuzlaka Mersudin Ahmetović je treći strijelac lige sa devet golova. Najmanje pogodaka postigao je posljednjeplasirani Velež, samo osam. Ukupno je u proljetnom dijelu prvenstva postignuto 330 pogodaka.

Odbrana

Najbolja odbrana lige je odbrana mostarskog Zrinjskog, koja je primila samo sedam golova. Dva gola više je primila ekipa Radnika iz Bijeljine. Najveći broj lopti završio je u mreži Drine iz Zvornika, čak 44.

Žuti i crveni kartoni

Najviše žutih kartona dobio je nogometaš Travnika Emrah Hasanhodžić, čak 10, a uz to je dobio i jedan crveni karton. Potom slijede Uglješa Radinović (Borac) i Veldin Muharemovič (Olimpic) sa po osam žutih kartona. Po dva crvena kartona dobili su Aldin Šišić (Mladost Doboj-Kakanj) i Mustafa Kodro (Velež).