Kup UEFA
299

Sarajevo je na današnji dan odigralo čuvenu utakmicu protiv HSV-a

Klix.ba
Ulaznica s utakmice (Foto: Arhiv)
Ulaznica s utakmice (Foto: Arhiv)
Na današnji dan prije 37 godina Fudbalski klub Sarajevo odigrao je na stadionu Koševo legendarnu utakmicu protiv HSV-a u okviru Kupa UEFA.

Bordo tim predvođen legendarnim Safetom Sušićem je sezonu 1979/80. završio na visokom drugom mjestu te se tako prvi put u svojoj historiji plasirao u drugo po rangu evropsko takmičenje.

Žrijeb parova za prvo kolo i plasman među 32 najbolje ekipe je timu s Koševa dodijelio evropskog viceprvaka - HSV.

Prvi meč se igrao 17. septembra na stadionu Volksparkstadion u Hamburgu, a ostala je upamćena po skandaloznom suđenju Velšanina Clive Thomasa, koji nije dozvolio da Sarajevo stekne povoljan rezultat uoči revanša na Koševu.

Oslabljen tim

Utakmica je završena trijumfom njemačke ekipe rezultatom 4:2, a dva Sušićeva gola su Bordo timu ostavili nadu da će u revanšu ipak napraviti čudo.

Budući da je u prvom meču Thomas pokazao crvene kartone čak trojici igrača, Radeljašu, Hadžibegiću i Milaku, Sarajevo je revanš na Koševu dočekalo znatno oslabljeno.

Međutim, odigrali su jednu od najboljih utakmica u svojoj historiji, a napadi ka golu Nijemaca su se redali jedan za drugim.

Bordo tim je već u prvih 15 minuta susreta stvorio četiri izgledne šanse, ali Merdanović, dva puta Lukić te Kapetanović nisu uspjeli zatresti mrežu Kolitke.

Detalj s meča na Koševu (Foto: Arhiv)
Detalj s meča na Koševu (Foto: Arhiv)

Ipak, osam minuta kasnije Koševo je proključalo kada je Lukić prošao po lijevoj strani, ušao u šesnaesterac i pogodio za 1:0.

Samo tri minuta kasnije stiglo je izjednačenje, kada gostujući napadač Horst Hrubesch koristi zbunjenost odbrane Sarajeva i postiže svoj prvi gol.

Prednost Sarajevo je vratio Predrag Pašić, koji je pogodio na asistenciju Safeta Sušića i s rezultatom 2:1 otišlo se na odmor.

Kazna za promašaje

Nakon što je Merdanović propustio dvije dobre prilike, stigla je kazna kada je Hrubesch na asistenciju Felixa Magatha postigao gol za 2:2.

Deset minuta prije kraja meča Pašić ponovo na asistenciju Sušića postiže gol za 3:2 i svi su čekali četvrti gol, koji bi donio produžetke.

Međutim, gosti su izveli brz kontranapad, koji je Hrubesch pretvorio u svoj treći gol na utakmici za konačnih 3:3 i razbijanje snova u prolazak dalje.