Bitka za glavni grad
3

VIDEO / Sarajevo i Željo igraju 100. derbi, svi na Koševo

Piše: Edin Isanović
Na najvećem bh. stadionu u subotu naveče igra se jubilarni 100. prvenstveni vječiti derbi. Snage će odmjeriti dva najuspješnija i najpopularnija bh. kluba Sarajevo i Željezničar. Bordo i plavi timovi u ovaj okršaj ulaze poravnati na tabeli. Utakmica je posebna sama po sebi, a tri boda donose realne šanse za ostanak na vrhu.

Uspjeh u derbiju donosi injekciju samopouzdanja, potvrdu snage i poticaj. Stoga svi zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar s pravom očekuju spektakl. U oba tabora željni su viteškog nadmetanja, s ciljem da budu bolji, uspješniji.

Ipak, radi se samo o nogometu, nadmetanju sportskih klubova. Svijet će se i dalje okretati nakon što večeras sat otkuca kraj utakmice, negdje oko 21:45.

Ispisuje se scenarij raspleta

Jasno je da se može ispisati i scenarij raspleta jesenjeg djela prvenstva. Međutim, gosti sa Grbavice su pod manjim pritiskom, jer su posljednjih godina osvajali titule i kupove. Međutim, strateg Plavih Amar Osim, najtrofejniji bh. trener naglašava da ova utakmica nije presudna.

"Ovaj dvoboj kao i svi ostali nosi tri boda. Mi smo prevazišli situacije u kojim ovisimo od jedne utakmice. Danas to nije tako.Šta god da se dogodi, mi nastavljamo raditi kao i dosad. Sarajevo ima kvalitetnu i efikasnu ekipu, tako da su opravdano optimistični. S druge strane, mi znamo koliko je važan ovaj okršaj i tako ćemo se i postaviti. Statistika i raspored utakmica idu u našu korist u narednom periodu", izjavio je Osim na pres konferenciji.

Veći pritisak

Sarajevo je, bez dvojbe, pod većim pritiskom. Trofeja na najvećem bh. stadionu nema od 2007.godine kada je na Koševu posljednji put i poražen Željezničar. Ipak, dobri rezultati u ovoj sezoni do neba su digli ambicije Bordo tima.

“Istina je da je veći pritisak na mojim igračima jer Sarajevo dugo čeka trofej. No, mi smo učinili sve kako bi taj pritisak sveli na minimum i susret dočekali spremni i psihički. Igrači su motivisani, igramo na našem stadionu pred našim navijačima i idemo na sva tri boda. Prije svega očekujem dobru igru i utakmicu o kojoj će se kasnije pričati samo pozitivno. Sastav je već poznat" ,kazao je na presici Jović. Osim u ovom susretu neće moći računati na Kerlu i Čolića, dok će Jović biti lišen usluga Čomora i Zlatkovića.

Zanimljivo će biti vidjeti i duel dva, po mnogima, najbolja igrača BHT Premijer lige Saida Husejinovića i Zajke Zebe. Od njih se traži da budu igrači odluke. Obojica su najvažniji igrači u svojim klubovima.

Cijene karata za utakmicu koštaju po 6 KM za sjevernu i južnu tribinu, a za istočnu i zapadnu po 10 KM. Štampano je 17.000 ulaznica. Navijači Željezničara će ih moći kupiti na stadionu Grbavica od 10 do 16 sati. Na zapadnoj tribini zbog izmjene stolica trenutno ima mjesta za 6.000 navijača.

Utakmica počinje u 20:00 sati uz direktan prijenos na BHT1. Nogomet je konačno zaslužio veliku predstavnu, svi na Koševo. Sve miriše na spektakl.

Zanimljivosti derbija -Prvi zvanični derbi odigran je 10.oktobra 1954.godine. Sarajevo je pobijedilo rezultatom 6:1

-Omjer pobjeda u prevnestvu: Sarajevo 29, Željezničar 30, remija 40 -Jedini igrač koji je postigao hat-tick u dosadašnjih 99 gradskih derbijia je Radimo Mihajlović. To se desilo 7. septembra 1986. godine na Grbavici kada je Željezničar slavio rezultatom 4:1.

Najbolji strijelci: Asim Ferhatović Hase (Sarajevo) i Dželaludin Muharemović (Željezničar) – 6 pogodaka

Najveća posjeta: 10.marta 1982.godine na Koševu se okupilo 55 hiljada gledalaca Najmanja posjeta: 21.juna 1959. godine utakmicu na Grbavici je posmatralo 5 hiljada gledalaca