Pravilnik "jasan"
6

Sarajevo i Borac u borbi za titulu: Ko će biti prvak BiH u slučaju istog broja bodova

H. Halvadžija
Pitanje prvaka mogli bi odlučiti golovi u gostima iako se liga igra po trokružnom sistemu
Pitanje prvaka mogli bi odlučiti golovi u gostima iako se liga igra po trokružnom sistemu
Predsjednik Komiteta za takmičenje NS BiH Dušan Marković izjavio je za Klix.ba da je Pravilnik takmičenja vrlo jasan kada je u pitanju tumačenje situacije ko će biti prvak u Premijer ligi BiH u slučaju da dva tima na kraju sezone imaju isti broj bodova.

U Pravilniku takmičenja NS BiH piše kako o prvaku odlučuje međusobni omjer, a ako je i on jednak, kao što trenutno u slučaju Sarajeva i Borca (6:6), onda odliučuje broj postignutih golova u gostima u te tri utakmice.

To bi praktično značilo da će titula prvaka pripasti Borcu koji je u dva meča na Koševu ove sezone postigao četiri gola (4:2, 0:2), dok je Sarajevo u meču u Banjoj Luci dalo dva pogotka (2:2).

Član 43 Pravilnika o takmičenjima NS BiH

"Ako timovi osvoje isti broj bodova, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka. U slučaju da je razlika jednaka, bolje mjesto zauzima ekipa koja je postigla više pogodaka, a ako su postigli isti broj pogodaka, ona dijele mjesto koje im pripada", navodi se u članu 43 Pravilnika o takmičenjima NS BiH

"Izuzetno, ako je riječ o mjestu koje odlučuje o prvaku ili mjestu koje povlači prelaz u viši ili niži stepen takmičenja, ili o mjestu koje osigurava učešće u međunarodnim takmičenjima, kod jednakog broja bodova, plasman se određuje na osnovu dodatne tabele, na osnovu rezultata koje su u međusobnim susretima ostvarili ekipe sa jednakim brojem bodova. Plasman na dodatnoj tabeli utvrđuje se zbirom osvojenih bodova. Ako je zbir bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka, s tim što gol u gostima vrijedi dvostruko", dodaje se u Pravilniku koji nam je pokušao protumačiti predsjednik Komiteta za takmičenje NS BiH Dušan Marković.

Markovićevo lično mišljenje

"Ne znam zašto se sada poteže ta priča i stvara se polemika, kada je Pravilnik vrlo jasan. Nigdje nije navedeno da pravilo gola u gostima važi samo za prvi dio sezone (22 odigrana kola), nego se propozicije odnose na kompletno takmičenje. To je moje lično tumačenje, možda će ostali članovi Komiteta to drugačije shvatiti, ali do sada smo uglavnom smo bili jednoglasni i nije bilo potrebe za preglasavanjem", kazao je Marković.

Pitanje prvaka tako bi mogli odlučiti golovi u gostima iako se liga igra po trokružnom sistemu, što samo po sebi ima dosta nelogičnosti s obzirom da jedna ekipa ima utakmicu više na gostovanju.

Na pitanje da li je upoznat da slična pravila postoje u nekoj drugoj ligi koja se igra po trokružnom sistemu, Marković je kazao:

"Nisam upoznat s tim, ali opet ističem, Pravilnik je po meni jasan i odnosi se na cjelokupni šampionat. Drugo je pitanje da li je pravedan i pravičan, ali datira još od ranije. Ne znam zašto se priča samo o Sarajevu i Borcu, kad se isto može desiti i s timovima koji se bore za Evropu i opstanak u ligi. Na kraju, mislim da do toga neće ni doći i da su male šanse da golovi u gostima odlučuju", kaže prvi čovjek Komiteta za takmičenje.

Također, postavlja se i pitanje šta bi se desilo u slučaju da Komitet za takmičenje koji broji šest članova bude neodlučan i da situacija s glasovima bude izjednačena (3:3).

"Do sada nismo imali problema u glasanju i sigurno bi se i to riješilo", kazao je Marković, koji nije želio prejudicirati stvari, ali čini da ipak nije otvorena mogućnost različitog tumačenja Pravilnika među članovima Komiteta i da svi imaju slične stavove.

Slični stavovi

Drugi potpredsjednik Komiteta za takmičenje NS BiH Suad Salibašić bio je kratak, ali na osnovu njegovih riječi jasno se da zaključiti kome propozicije idu u prilog:

"Pravilnik je jasan i tu sve piše kako se određuje plasman na tabeli u tom slučaju", kazao nam je Salibašić.

Jedan od članova Komiteta za takmičenje NS BiH Rudolf Marić istakao je da prema Pravilniku gol u gostima vrijedi dvostruko i da se to odnosi i na trokružni sistem.

"Iskreno govoreći, nisam se previše bavio tim kalkulacijama, ali Pravilnik je vrlo jasan. Slična situacija bila je u i Premijer futsal ligi BiH, a gol u gostima vrijedi dvostruko i u trokružnom sistemu", kazao je Marić za Klix.ba.

S obzirom da po svemu sudeći tumačenje Pravilnika ide na ruku Borcu, banjalučki sastav će, ukoliko pobijedi sve utakmice do kraja, biti novi šampion BiH.

Tabela:

Standings provided by SofaScore LiveScore