"Igraj fudbal, živi život"
0

FOTO / Sarajevo bolje od Novog Pazara, Željo izgubio od Crvene zvezde

Klix.ba
Turnir "Igraj fudbal, živi život" je zvanično otvoren. Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustovali su, osim takmičara, predstavnici pokrovitelja turnira na Bjelašnici. Prisutnim takmičarima, gledaocima, sponzorima i medijima obratili su se federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, general NATO-a Garry Hoffman i član Udruženja "Profesional" Dejan Radović.
"Ovakvo druženje treba biti podsticaj mlađim generacijama da izgrade čvrste odnose u regiji i da pošalju jasnu poruku. NATO nije samo vojna organizacija i naš je cilj pomaganje projekata poput ovog. Zaista je lijepo vidjeti danas svu djecu iz regije na Bjelašnici.", kazao je Garry Hoffman.

"Zahvalio bih se svim sponzorima i pokroviteljima ovog turnira. Ono što ja mogu obećati jeste pomoć prilikom organizacije ovog, ali i sličnih projekata u skladu sa kapacitetima federalnog ministarstva za kulturu i sport. Djeca su naša budućnost i moramo više ulagati u njihov napredak", kazao je Salmir Kaplan.

"Mnogo hvala svim sponzorima i osobama koje su pomogle prilikom realiziacije ovog turnira. Također, moram se zahvaliti i ekipama koje su se odazvale na naš poziv. Prije rata sam često dolazio na Bjelašnicu i posmatrao utakmice, baš na ovom terenu, velikih klubova bivše Jugoslavije. Ekipa Crvene zvezde je dosegla vrh Europe nakon priprema na Bjelašnici i Igmanu. Drago mi je vidjeti podmladak najboljih ekipa u regiji i iskreno se nadam da će ovi momci predstavljati buduće zvijezde regionalnog fudbala", kazao je Dejan Radović.

Pored svečanog otvaranja turnira, odigrano je i prvo kolo grupne faze turnira "Igraj fudbal, živi život". U grupi "A" GNK Dinamo Zagreb i FK Sarajevo ostvarili su uvjerljive pobjede i u narednim utakmicama mogu osigurati učešće u polufinalu, koje se igra u nedjelju.

Prvi susret u grupi "A" donio je okršaj između FK Olimpic i GNK Dinamo Zagreb. Kadeti premijerligaša sa Otoke, osim nekoliko poluprilika, nisu uspjeli ozbiljno zaprijetiti golu Dinama. Zagrepčani su dominirali tokom cijelog susreta i zaluženo su pobijedili. Prvi pogodak na utakmici postigao je Halilović iz slobodnog udarca. Najbolji pojedinac susreta, kapiten ekipe Dinama, je postigao dva pogotka i u nastavku susreta riješio pitanje pobjednika.

Identičnim rezultatom kadeti FK Sarajevo su savladali vršnjake iz Novog Pazara. Prvih 40 minuta susreta nije bilo velikih prilika. Trener Teskeredžić je u drugom poluvremenu uveo Burovića, Zulčića i Radovca, koji su svojim golovima opravdali ulazak u igru. Vrijedno je spomenuti i dobar nastup Farisa Handžića, koji je upisao dvije asistencije.

Grupa "B" je donijela dvije zanimljive utakmice. U prvom susretu FK Budućnost iz Podgorice je savladao kadete Olimpije iz Ljubljane. Jedini pogodak je postigao Đuranović efektnim lob udarcem u 11. minuti utakmice. Igrači Olimpije su imali veliku priliku u posljednjim minutama utakmice kada su pogodili okvir gola.

Drugi susret ove grupe odigrali su kadeti FK Crvena zvezda i FK Željezničar. U neizvjesnoj utakmici slavili su omladinci Zvezde rezultatom 2:1. Željezničar je postigao prvi pogodak preko Hasovića u 33. minuti. Pogodak desetke sa Grbavice, sa dvadeset metara u desni gornji ugao gola, je najljepši potez prvog kola. U nastavku su, fizički spremniji Beograđani, slomili otpor Željezničara i uspjeli okrenuti rezultat. Rezultati 1. kola:

FK Budućnost - NK Olimpija 1:0 FK Olimpic - GNK Dinamo 3:0 FK Željezničar - FK Crvena zvezda 1:2

FK Sarajevo - FK Novi Pazar 3:0