Matični klub
53

Santos bijesan na Barcelonu što ne želi platiti proviziju od Neymarovog transfera

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Brazilska ekipa Santos zahtijeva proviziju od Neymarovog transfera iz Barcelone u PSG i to pet posto od 222 miliona, što iznosi oko 10 miliona eura.

Također, traže i 4,5 miliona jer Barcelona nije ispunila klauzulu iz ugovora o Neymarovom transferu, kojom se obavezala odigrati dvije prijateljske utakmice sa Santosom.

Brazilci su ljuti što im Barcelona godinama ništa ne odgovara na zahtjev za obeštećenje zbog neodigravanja utakmice na koju se obavezala, ali su zato dobili odgovor na zahtjev da im se plati pomenutih pet posto.

Pet posto matičnom klubu od svakog transfera igrača isplaćuje se samo u slučaju transfera, dok se u ovom slučaju navedeno pravilo ne može primijeniti jer Neymara nije kupio PSG, nego je on sam platio odštetnu klauzulu, objašnjava Barcelona.

Podsjetimo, najpoznatiji izdanak Santosove škole još od Pelea prije osam godina ušao je u prvu ekipu kao 17-godišnjak, a četiri godine kasnije kupili su ga Katalonci za 57 miliona eura odštete.

Santos je imao tek najmanje mrvice od tog transfera, jer je njegov otac uzeo čak 40 miliona, dok su ostatak dijelili brazilski klub i "treće strane".