Nogomet
36

Šampionski povratak Ranierija na Stamford Bridge: Prije 12 godina dobio otkaz, sada mu aplaudiraju

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Prije 12 godina Claudio Ranieri dobio je otkaz u Chelseaju iako je na kraju sezone 2003/04. klub na zauzeo drugo mjesto tabele i ispao u polufinalu Lige prvaka. Novom predsjedniku kluba Romanu Abramoviču kojem je to bila prva sezona na čelu, to je bilo malo i Ranierija je zamijenio Joseom Mourinhom.

Ranieri je nakon Chelseaja vodio Valenciju, Parmu, Romu, Inter, Juventus, Monaco i Grčku. A onda je preuzeo Leicester City i napravio, po mnogima, najveće sportsko čudo osvojivši Premiership iako je njegov tim na početku sezone, prema kladionicama, imao šanse 5000-1.

Italijanski stručnjak koji je napunio 64 godine do već je jednom od odlaska dolazio na Stamford Bridge kada je kao trener Juventusa ispao od Chelseaja u osmini finala Lige prvaka u sezoni 2008/09.

Ovaj put, vratio se kao jedna od najvećih legendi u svijetu fudbala i kao ključni faktor velikog uspjeha popularnih Lisica iz Leicestera. Dočekao ga je i onaj kojem je bio nedovoljno dobar - Roman Abramovič.

Foto: Twitter Chelsea
Foto: Twitter Chelsea

Rus i Italijan su se srdačno rukovali u tunelu stadiona, a nakon toga su uslijedile nevjerovatne scene. Kao što je običaj u Premiershipu, šampion se dočekuje aplauzima i svi igrači protivnika stanu u dva reda između kojih prolaze šampioni. Fotografija kako prolazi Ranieri, ostavlja poseban dojam.