Nogomet
54

Šampionske ambicije na proljeće: Sarajevo otputovalo na posljednji dio priprema

Piše: D. B.
Krste Velkoski (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nogometaši FK Sarajevo su danas otputovali u Čitluk, gdje će obaviti posljednji dio priprema za proljetni dio sezone. Prije polaska smo razgovarali sa šefom stručnog štaba Bordo ekipe Mehom Kodrom te nogometašima Adnanom Kovačevićem, Nemanjom Bilbijom, Gojkom Cimirotom i Edinom Rustemovićem.

Trener Meho Kodro je izuzetno zadovoljan dosadašnjim pripremama obavljenim u Turskoj.

"Nakon dosadašnjeg dijela priprema utisci su pozitivni. Odradili smo dosta dobro čak i prvi dio priprema u kojim nam vrijeme nije išlo na ruku. U Turskoj smo također radili odlično i pobijedili u četiri utakmice. Sa kojeg god aspekta pogledam, vidim da je sve bilo korektno. Tačno je da su pripreme jedno, a prvenstvo drugo, ali, ako se po jutru dan poznaje, bit će dobro", izjavio je Kodro.

Meho Kodro (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Meho Kodro (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

On vjeruje da njegova ekipa može ostvariti zacrtane ciljeve u proljetnom dijelu prvenstva, ali je pozvao na oprez.

"Vrlo sam zadovoljan ekipom, popunili smo je kvalitetno. Ulazimo kompetitivni u takmičarsku sezonu. Očekujem zaista puno od proljetnog dijela prvenstva. Bit će nezgodno, ali očekujem da potvrdimo naš kvalitet na terenu. Sarajevo je meta i motivacija svima, moramo se pripremiti za to. Prije svega, važno je da dobijemo psihološku bitku", rekao je trener FK Sarajevo.

Nakon odlaska kapitena Amera Dupovca, Kodro je odabrao novog kapitena.

"Odlučio sam ko će biti kapiten, ali ne želim ništa otkriti dok ne obavim još nekoliko sastanaka s igračima. Neće tu biti promjena, ali želim neke stvari objasniti igračima", jasan je bio Kodro.

Adnan Kovačević (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Adnan Kovačević (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Defanzivac Adnan Kovačević jedan je od igrača koji će pokušati zamijeniti Dupovca u odbrani FK Sarajevo. On je rekao da je ekipi potreban mir uoči nastavka takmičenja, kako bi na proljeće spremno krenuli u osvajanje duple krune.

"Ima nas nekoliko u ekipi, možemo adekvatno zamijeniti Dupovca. Odradili smo odlične pripreme u fantastičnim uslovima. Tereni su bili besprijekorni, što nam je omogućilo da se odlično pripremimo. Sve što smo dogovorili pokazali smo na terenu tokom utakmica. Pobijedili smo u četiri utakmice, ali je rezultat u drugom planu, bitna je igra. Polako ulazimo u formu. Sada nas u Čitluku također čekaju dobri uslovi i mir koji nam je potreban pred nastavak prvenstva. Što se tiče očekivanja, cilj nam je dupla kruna", izjavio je Kovačević.

Nemanja Bilbija (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nemanja Bilbija (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Napadač Bordo ekipe Nemanja Bilbija je poručio da se od njega i njegovog tima mogu očekivati bolje performanse u odnosu na jesenji dio prvenstva nakon što su se Divovi dobro uigrali u Antaliji.

"Bilo je zaista dobro u Antaliji. Radili smo naporno 14 dana i odigrali smo odlične utakmice. Pobijedili smo kvalitetne protivnike, ali treba imati na umu da su to pripreme. Ipak, smatram da smo se dobro uigrali pred početak prvenstva. Od mene i od ekipe navijači mogu očekivati bolje igre na proljeće. Nadamo se da će to biti dovoljno za ispunjenje naših ciljeva", rekao je Bilbija.

Gojko Cimirot (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Gojko Cimirot (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Bh. reprezentativac i sjajni nogometaš FK Sarajevo Gojko Cimirot zadobio je povredu od koje se uspješno oporavlja.

"Nažalost, povrijedio sam se u Antaliji. Prvu noć je bilo najgore, borili smo se da smanjimo otok, a onda smo počeli terapije. Zahvaljujući fizioterapeutima, situacija je sada bolja, polako se oporavljam. Što se tiče priprema u Antaliji, oduševili smo sami sebe. Ispunili smo sve što je šef tražio od nas. Konstantno napredujemo iz dana u dan. Imamo sjajnu ekipu, ali nas čeka teško proljeće", kazao je Cimirot.

Edin Rustemović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Edin Rustemović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Edin Rustemović je novo ime u svlačionici FK Sarajevo. U tim se brzo uklopio, a trenutno daje sve od sebe kako bi se nametnuo stručnom štabu.

"Dobro sam se snašao u ekipi, momci su me korektno prihvatili. Pripreme u Antaliji smo odradili za svaku pohvalu. Malo smo umorni, ali će sve biti dobro. U Čitluku ćemo odraditi posljednji dio priprema i nadam se da ćemo kontrolnu utakmicu odraditi kako treba te na taj način ući u proljetni dio prvenstva. Koliku ću minutažu imati, ne znam, na meni je da se trudim, a na šefu je da odlučuje", rekao je Rustemović.

FK Sarajevo će tokom boravka u Čitluku igrati utakmicu protiv trebinjskog Leotara u petak, 20. februara, od 13:00 sati, dok će druga utakmica protiv tuzlanske Slobode biti odigrana istog dana od 15:00 sati.