Nogomet
60

Samo jedan Zmaj među 50 najboljih igrača kvalifikacija za Mundijal

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Popularni nogometni portal Bleacher Report napravio je listu 50 najboljih nogometaša u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu naredne godine. Od bh. reprezentativaca samo Miralem Pjanić našao se na ovoj listi.

Autor teksta Karl Matchett nije se baš proslavio izborom stavivši igrače poput Andresa Inieste, Lionela Messija i Cristiana Ronalda na prve tri pozicije.

Gledajući statistiku evropskih kvalifikacija, španski ofanzivni veznjak i portugalski napadač nisu napravili ništa spektakularno. Messi je, s druge strane, prvi strijelac južnoameričkih kvalifikacija. On je u dresu Argentine postigao 10 golova u 14 utakmica, s tim da su tri gola bila sa bijele tačke.

Ronaldo je u osam utakmica postigao četiri gola, dok se Iniesta nije upisivao u listu strijelaca.

Prema Bleacher Reportu, visoko četvrto mjesto zauzeo je Nijemac Bastian Schweinsteiger, dok je njegov reprezentativni kolega Manuel Neuer na petoj poziciji.

Među deset najboljih ušla su još dva Španca, Xavi Hernandez i Xabi Alonso, Talijan Andrea Pirlo i njemački dvojac Mesut Ozil i Philipp Lahm.

Prvi strijelac evropskih kvalifikacija Robin van Persie našao se tek na 18. mjestu. Pjanić je zauzeo tek 47. mjesto, a iza njega su ostali Španac Pedro Rodriguez, Belgijanac Eden Hazard i Poljak Robert Lewandowski.

Zbog čega na ovoj listi nema Edina Džeke, Vedada Ibiševića ili Zvjezdana Mismovića, ostaje nepoznanica.