Nogomet
54

Guardian: Messi predvodi listu najboljih nogometaša na kojoj su se našli i Pjanić i Begović

Klix.ba
Lionel Messi (Foto: AFP)
Lionel Messi (Foto: AFP)
Britanski dnevnik "The Guardian" je i ove godine napravio listu naboljih 100 nogometaša svijeta. U ponedjeljak navečer je bilo poznato njih 90, a imena najboljih 10 objavljena su večeras. Listu predvodi argentinski nogometaš i član Barcelone Lionel Messi.

Kako se i očekivalo, borbu s Messijem za prvo mjesto vodio je portugalski reprezentativac i nogometaš Real Madrida Cristano Ronaldo, koji je odlukom 15 članova žirija, nogometnih eksperata, zauzeo drugu poziciju. Na trećem mjestu se nalazi švedski reprezentativac i napadač PSG-a Zlatan Ibrahimović. Četvrto mjesto pripalo je sjajnom francuskom internacionalcu i nogometašu Bayerna Francku Riberyju.

Nogometaši Barcelone, Španac Andres Iniesta i Brazilac Neymar, nalaze se na petom, odnosno šestom mjestu liste. Potom je na sedmu poziciju smješten Velšanin Gareth Bale, najskuplji igrač današnjice, koji nastupa za Real Madrid. Na osmom mjestu se nalazi Barcelonin nogometaš Xavi Hernandez, reprezentativac Španije. Deveto mjesto je pripalo urugvajskom napadaču i igraču Liverpoola, Luisu Suarezu, a listu od 10 najboljih zaokružio je argentinski reprezentativac i nogometaš Manchester Cityja Sergio Aguero.

Na pozicijama od 11. do 20. su Robin van Persie (Manchester United), Mesut Ozil (Arsenal), Edison Cavani (PSG), Arjen Robben (Bayern), Philipp Lahm (Bayern), Radamel Falcao (Monaco), Thiago Silva (PSG), Robert Lewandowski (Borussia Dortmund), Yaya Toure (Manchester City) i Bastian Schweinsteiger (Bayern).

Među 100 najboljih nogometaša svijeta našli su se bh. reprezentativci Asmir Begović i Miralem Pjanić. Begović, koji nastupa za engleski Stoke City, zauzeo je 96. poziciju, dok je zvijezda Rome, naš Pjanić, na 81. mjestu Guardianove liste. Nažalost, naših Edina Džeke, napadača Manchester Cityja, kao ni Vedada Ibiševića, napadača Stuttgarta, nema na ovoj listi, kao ni bilo kojeg drugog bh. nogometaša.

Hrvatski reprezentativci Luka Modrić (Real Madrid) i Mario Mandžukić (Bayern) su na 61. odnosno 48. mjestu. Srbijanski nogometaš i kapiten Manchester Uniteda, Nemanja Vidić, nalazi se na 51. mjestu. Njegov sunarodnjak Branislav Ivanović, nogometaš Chelseaja, nalazi se na 98. mjestu Guardianove liste.